cabaret "preko veze" - glumačka postava - 2020.

Proslavljena predstava cabaret “Preko veze” i na 50. izvedbi oduševila prisutne

Ironično ili ne, za kazališni komad – cabaret “Preko veze” uvijek se preko veze traži karta više. Riječ je o nagrađivanoj suradnji Satiričkog kazališta Kerempuh i Kazališta Moruzgva, u kojoj se kroz formu stand-upa isprepletenog s plesom i pjesmom, publici predstavlja priča o sudbinama četiriju hrvatskih žena. Događaji u Hrvatskoj javnosti i stanje u državi nerijetko podsjećaju na prizore iz Fellinijevih filmove te iz tog razloga služe kao karikaturalna inspiracija za kreativce. Jer davno, kada smo kao djeca upijali mudrosti starijih, bili smo učeni vjerovati kako je smijeh najbolji lijek.


Upravo su iz tog razloga, društveno relevantne teme često služe kao savršena podloga za uspješnu predstavu. A 22. siječnja 2020. godine je pred prepunim kazalištem Moruzgva odigrana 50. izvedba nagrađivanog cabareta Preko veze. Uspjeh koji je ovaj odličan cabaret ostvario, potvrđuje oduševljenje publike, koja je i ovu posebnu izvedbu, nagradila ovacijama i gromoglasnim pljeskom.

Red pjesme, red plesa, red politike, red seksa, red droge… Svega što narod voli!

Rekao je jednom prilikom redatelj predstave Ivan Leo Lemo za svoj komad. A on se nedugo nakon toga, s prepunim dvoranama nasmijane publike, pokazao kao pravi hit. Kao što i sam naslov da naslutiti, ovo je predstava u formi cabareta koja je relativno rijetko zastupljena na hrvatskoj kazališnoj sceni. Riječ je o svojevrsnoj apartnoj komediji koja izravno, oči u oči, svojoj publici priča priče koje parafraziraju, hiperboliziraju te komentiraju hrvatski i globalni aktualitet. Kazališni dramaturzi nazvali su to “fabulama koje se pletu nitima veza i vezica”. Ujedno su pozvali gledatelje da dođu i procjene “da li je život preko veze bezveze?”

Kompleksnost likova i situacija, savršeno su prikazale glumice Mila Elegović, Ana Begić Tahiri, Ana Maras Harmander i Linda Begonja. Dodajmo da je potonja nagrađena za najbolju glumicu u ovoj predstavi na XII. Gumbekovim danima 2019. godine.

Cabaret je predstava o četiri jake žene

A te žene imaju svoje demone i probleme. One izlaze na kraj sa surovošću života najbolje što znaju – uz pomoć drugih i preko poznanstava. Njihove su priče tarantinovski bizarne i almodovarsovski melodramatične. A svaka priča tj. monolog završava burlesque točkom. Svaka od tih glazbeno scenskih točaka, komentira političko i društveno stanje u državi. Upravo ta iscrpno i nimalo površno u srž prikazana društveno politička stvarnost samo je površinski sloj u koji su kroz kompleksnost likova, prikazane i unutarnje borbe, strahovi, padovi i pobjede četiriju ženskih likova.

Prekasne glumice koje također glume u ovom komadu vrijednog odlaska u kazalište su Ines Bojanić, Jelena Miholjević, Mirela Videk Hranjec i Petra Dugandžić. Također, još jedan razlog koji ovu predstavu doista izdvaja iz mora drugih kazališnih komada koji se bave analizom društva, jest to što Cabaret preko veze ne moralizira poantu priče. A niti se trudi moralizirati uopće. Umjesto toga, taj zadatak u potpunosti prepušta svojoj publici. Riječ je i o predstavi koja svakom svojom izvedbom iznova oduševljava okupljeno mnoštvo. A nakon nje publika iz dvorane izlazi nasmijana do suza, što je opetovano pošlo za rukom ovoj sjajnoj postavi.

Predstavu “Cabaret preko veze” pogledali su i mnogi slavni

Poznata lica poput Roberta Severa, Ksenije Marinković, Arije Rizvić, Kristine Burje, Marije Miholjek, Ive Visković, Svena Šestaka, Larise Lipovac te mnogih drugih, nisu skrivali oduševljenje. Osim oduševljene publike, predstava je naišla na plodno tlo i u kritikama stručnjaka, gdje je pobrala netom odlične recenzije i pohvale. Jedna od glavnih glumica, Mila Elegović, radi svoje izvanredne izvedbe zaslužila je nominaciju za nagradu Zlatni studio u kategoriji Najbolje kazališne glumice.

“Igram prvu Splićanku, gradonačelnicu grada Zagreba i još k tome i ženu. Ovo je jedan politički cabaret koji govori o tome kako mi svi u svojem DNA posjedujemo jedan gen, a to je da volimo sve raditi preko veze. Što se dogodi kad radimo preko veze i koliko nas to košta? Koliko je to moralno ili nemoralno? To će se zapitati se svi koju dođu pogledati Cabaret preko veze. A mi ćemo im malo pjevati i plesati, jer što je to cabaret bez toga?”, komentirala je Mila Elegović.

Odluka je na Vama. Ukoliko želite osuđivati, osudite, a ako želite suosjećati, suosjećajte. Ova relativno objektivna, ali pomalo iskarikirana stvarnost, naša je domovina Hrvatska. Ono što sigurno nećete moći izbjeći jest – smijati se. I još je nešto na vama, a to je da se raspitate oko idućeg termina prikazivanja ove senzacionalne predstave te se uvjerite i sami zašto je ova predstava takav hit. Više doznajte na mrežnim stranicama kazališta Moruzgva na adresi moruzgva.com.

Video najava: Cabaret “Preko veze”

Tagged