zvonimir šostar, mirna hajnić i matija dunaj - fitness index 2020

Projekt Fitness Index – edukacija liječnika i jačanje suradnje kineziologa i liječnika

Kako bi pozicionirali vježbanje i usluge fitness centara kao društveno korisnu djelatnost, Fitnes učilište, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Trainer4You (Finska) i Base Training (Grčka) razvili su projekt Fitness Index. Na održanoj konferenciji za medije predstavljen je projekt te istaknut njegov glavni cilj – edukacija liječnika o promicanju tjelesne aktivnosti te jačanje suradnje kineziologa i liječnika u svrhu prevencije bolesti i poboljšanja zdravlja. Također, najavljena je i međunarodna konferencija na kojoj će se, uoči završetka projekta, predstaviti mnogi hrvatski i međunarodni stručnjaci iz područja medicine, kineziologije i psihologije.


Što je Fitness Index?

Fitness Index je standardizirani protokol testova kojim se procjenjuje stvarna razina fitnesa. Temelji se na procjeni temeljnih komponenti fitnesa koje imaju izravan utjecaj na zdravlje i kvalitetu života, a među kojima su zdravstveni status, sastav tijela, funkcionalnost lokomotornog sustava, mišićni fitnes i kardio fitnes. Uporabom standardiziranih testova dobivaju se rezultati pomoću kojih je moguće brojčano iskazati razinu zdravstvenog fitnesa te odabrati prioritete vježbanja.

Govoreći o važnosti tjelesne aktivnosti aktivnosti u svijetu, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar dr. Zvonimir Šostar istaknuo je važnost projekta Fitness Index: “Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije tjelesna neaktivnost je na četvrtome mjestu vodećih čimbenika rizika smrtnosti u svijetu i jedan od najvećih javnozdravstvenih problema 21. stoljeća. Ovaj podatak potaknuo nas je da udružimo snage i učinimo sve što je u našoj moći kako bismo potaknuli naše sugrađane na tjelesnu aktivnost u svrhu prevencije raznih bolesti i poboljšanja zdravlja.”

Projekt Fitness Index stavlja naglasak na individualne potrebe kako niti jedan rekreativac ne bi vježbao na vlastitu odgovornost, već uz stručnu podršku i nadzor. U sklopu projekta kreirani su moderni kurikulumi za edukaciju fitnes stručnjaka i liječnika s naglaskom na međusobnu suradnju u propisivanju i provođenju tjelesnog vježbanja usmjerenog zdravlju. Kurikulume prati interaktivna online platforma za učenje sa besplatnim edukacijskim sadržajima.

“Tjelesna aktivnost ima važnu ulogu u liječenju i prevenciji preko 40 kroničnih nezaraznih bolesti. Svaka druga ili treća osoba koja dođe kod liječnika ima problem koji se može liječiti ili prevenirati tjelesnom aktivnošću, stoga je propisivanje vježbanja od iznimne važnosti za zdravlje pacijenata”, istaknuo je prof. Matija Dunaj, ravnatelj Fitnes učilišta i voditelj projekta.

Još jedan inovativni aspekt ovog projekta su standardi usluge u fitnes centrima uz pomoć kojih će centri opravdati povjerenje od strane liječničke struke i građana te se profilirati na tržištu. Uz navedeno, partneri u ovom projektu su razvili strateški plan i napisali smjernice za uvrštavanje zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja u sve važne europske i nacionalne dokumente.

“Za većinu populacije liječnici predstavljaju autoritet. Stoga bi, uz propisivanje lijekova, liječnički savjet trebao sadržavati ohrabrenje za tjelesnu aktivnost u obliku pisanog recepta za vježbanje. Na taj način bi pacijenti ozbiljnije prihvatili liječnikovu sugestiju i postigli bolje rezultate. Imajući to u vidu, osmislili smo ovaj projekt s ciljem edukacije liječnika o promicanju tjelesne aktivnosti u svojoj praksi te jačanju suradnje kineziologa i liječnika”, objasnila je mag. cin. Mirna Hajnic (Fitnes učilište), koordinatorica projekta.

Fitness Index projekt završit će međunarodnom konferencijom na kojoj će se predstaviti mnogi hrvatski imeđunarodni stručnjaci iz područja medicine, kineziologije i psihologije te široj javnosti predstaviti projekt i njegove benefite. Konferencija će se održati 28. i 29. veljače 2020. godine u Hotelu Hilton Garden Inn Zagreb (Radnička cesta, Zagreb), a ulaz na konferenciju je besplatan.

Vodeći se društveno odgovornim poslovanjem, Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar poduzima sve u svrhu poboljšanja kvalitete života u zajednici u kojoj djeluje, posvećujući pozornost očuvanju zdravlja, edukaciji, tehnološkom razvoju te zaštiti okoliša.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged