17. zff / kino tuškanac 2019 / hrvoje laurenta i boris t. matić

Proglašeni pobjednici 17. Zagreb Film Festivala: Film “Ivana Grozna” odnosi “Zlatna kolica”

U kinu Tuškanac 16. studenoga 2019. godine završio je službeni dio programa 17. Zagreb Film Festivala, koji s projekcijama filmova u kinu Tuškanac, MSU, NS Dubrava i KUC Travno nastavlja i u nedjelju 17. studenog. Prije projekcije filma zatvaranja “Bosonogi car” Jessice Woodworth i Petera Brosensa u prisustvu filmske ekipe, direktor Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta proglasili su pobjednike.

Žiri dugometražnog filma u sastavu redateljice Dane Budisavljević, redatelja Elmira Jukića i redateljice Ágnes Kocsis dodijelio je Zlatna kolica za najbolje dugometražno ostvarenje rumunjsko – srpskom filmu “Ivana Grozna” u režiji Ivane Mladenović.


“Nagradu dodjeljujemo filmskom portretu generacije koja je, čini se, zaglavila u vječnom pubertetu. Prepametni da bi nastavili živjeti kao njihovi roditelji, ali preslabi da bi izgradili novi svijet. Film s lakoćom pronalazi put do srca gledatelja zbog spontanosti i autoironije glavne glumice koja je ujedno i redateljica. Riječ je također o filmu koji se poigrava i pomiče granice između dokumentarizma i fikcije”, stoji u obrazloženju žirija. Posebno priznanje u kategoriji dugometražnog filma dobio je kolumbijski film Monos redatelja Alejandra Landesa.

Scenarist Stefan Bošković, direktorica Klasik TV-a Maja Jelisić Cooper i redatelj Mladen Stanić, okupljeni u žiriju kratkometražnog filma, odlučivali su o dobitnicima Zlatnih kolica u međunarodnom kratkometražnom programu i u programu domaćeg kratkog metra Kockice. Najboljim međunarodnim kratkometražnim filmom proglašen je srpski Posljednja slika o ocu redatelja Stefana Đorđevića (posljednja slika o ocu je potresna priča o odnosu oca i sina. Autor je slikovno u potpunosti dočarao težinu odnosa i same situacije u kojoj se likovi nalaze). Posebno priznanje žiri je dodijelio kinesko – francuskom filmu Odustajanje redatelja Qiu Yanga.

Zlatna kolica za najbolje ostvarenje iz programa Kockice osvojio je film Druker Rine Barbira. Žiri kratkometražnog programa dodijelio je nagradu uz riječi: “Vještim spajanjem komedije i socijalne kritike, Druker iznosi stiliziranu, ali ipak uvjerljivu priču o odrastanju jednog srednjoškolca. Redatelj precizno razvija radnju koja mladića dovodi pred sukob s okolinom kojoj se silno trudi pripadati.” Posebno priznanje u programu Kockice dodijeljeno je filmu Južno voće redatelja Josipa Lukića.Nagradu Zlatni bicikl za najbolji film iz programa Ponovno s nama, koji okuplja filmove prikazane na ranijim izdanjima ZFF-a, odnosno filmove koje je ZFF distribuirao u posljednjih desetak godina, ove je godine prvi put dodijelila publika ZFF-a. Najviše glasova publike s prosječnom ocjenom 4,82 dobio je Jojo Rabbit redatelja Taike Waititija.

Učenice zagrebačkih srednjih škola okupljene u žiriju programa PLUS: Lina Jelena Galijatović, Tina Grgić, Lea Magzan, Klara Mišković i Maja Vuković nagradile su film Dnevnik redateljice Diane Budisavljević.

Festivalska publika također je glasovala za filmove iz dugometražne konkurencije. HT nagrada publike tako odlazi australskom filmu Mliječni zubi redateljice Shannon Murphy, koji su gledatelji ocijenili s 4,49.

Dodjelom nagrada završio je i bogat program Industrija Mladost! Nagrada za najbolji pitch 17. ZFF-a pripala je studentima AGRFT-a Ljubljana, Martinu Emeršiču i Jaki Žilavec za projekt Tempest.

Direktor ZFF-a Boris T. Matić osvrnuo se na upravo završeno izdanje: “Najduže dosad festivalsko izdanje s novim lokacijama proteklo je jako dobro. Sve projekcije u glavnom programu bile su rasprodane što pokazuje da je publika bila zadovoljna odabirom filmova.”

Pokrovitelj novčanih nagrada za najbolji dugometražni igrani film (4.000 eur), najbolji kratkometražni igrani film (1.000 eur) i najbolji film za mlade u programu PLUS (500 eur) je Addiko banka. Novčanu nagradu za najbolji film iz programa Kockice (10.000 kn) osigurava Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Bogat festivalski program nastavit će se i u nedjelju, 17. studenoga 2019. godine, dan nakon proglašenja pobjednika uz projekcije u kinu Tuškanac, MSU-u, KUC-u Travno i NS Dubrava.

Film “Ivana the Terrible” – trailer


  • foto: Samir Cerić Kovačević

Tagged