prljavo kazalište / multi-platinum award

Prljavo kazalište nagrađeno priznanjem MULTI PLATINUM AWARD

U zagrebačkom tramvaju broj 11, Hrvatska diskografska udruga dodijelila je Multi-platinum Award legendarnoj rock grupi Prljavo kazalište za 40 godina diskografskih dostignuća i 30 godina od najvećeg rock spektakla na Trgu bana Jelačića 1989.

Simboličan prikaz glazbenog puta članova ovog benda, koji su započeli kao kvartovski bend, predstavljen je vožnjom od okretišta u zagrebačkoj Dubravi do glavnog gradskog Trga, gdje je 1989. godine održan njihov zapamćeni koncert ispred 300 tisuća ljudi.

Upravo uoči velike 30. obljetnice od ovog važnog događaja u domaćoj glazbenoj povijesti, koncertima u Areni Prljavo kazalište još jednom će zahvaliti svojoj publici na svim godinama ljubavi i podrške tijekom njihovoga rada. I Hrvatska diskografska udruga ovom je prilikom dala doprinos obilježavanju obljetnice 30 godina od koncerta na Trgu bana Jelačića, ali i 40 godina diskografskih dostignuća Prljavaca.

Priznanje MULTI-PLATINUM AWARD legendarnoj rock grupi dodijelio je predsjednik Hrvatske diskografske udruge Želimir Babogredac, koji je tom prilikom rekao: “Hrvatska diskografska udruga u suradnji sa svjetskom diskografskom organizacijom uspostavila je nagradu najuspješnijima u raznim diskografskim kategorijama, i drago mi je da Multi-platinum Award po prvi put dodjeljujemo bendu uz koji su brojne naše generacije odrasle. Prljavo kazalište su ljudi koji su cijeli svoj život posvetili glazbi, a što je vidljivo i u broju godina uspješne karijere iza njih, unatoč različitim kulturnim i političkim prilikama. Predajemo im u ruke zasluženo svjetsko priznanje, jer Prljavci su bend koji zasigurno ostaje upisan u našoj povijesti. Čestitamo vam i hvala na vrhunskoj glazbi svih ovih godina!”

O grupi Prljavo kazalište

Njihov diskografski početak vezan je uz Dubravu, gdje je 1978. godine tadašnji Jugoton (današnja diskografska kuća Croatia Records) objavio njihov prvi maxi singl Televizori.

Sama grupa Prljavo kazalište osnovana je 1977. godine. Jasenko Houra dolazi u sastavu pod nazivom Ciferšlus, u kojemu tada sviraju Davorin Bogović (vokal), Zoran Cvetković – Zok (solo gitara), Ninoslav Hrastek – Nino (bas-gitara) i Tihomir Fileš (bubnjevi). Ubrzo nakon što im se priključio Houra, mijenjaju ime u Prljavo kazalište (grupa je dobila ime po jednoj epizodi Alana Forda, u ono vrijeme vrlo popularnog stripa; drugo ime o kojem su razmišljali članovi je bilo Zarazne bolesti).

Tijekom svojih početaka grupa Prljavo kazalište bio je punk sastav, sa težnjom stvaranja zvuka poput britanske rock skupine The Rolling Stones. Prvi nastup imali su 1978. godine na koncertu u organizaciji časopisa Polet, gdje su se pokazali kao punokrvni punk sastav.

Davorin Bogović sa Prljavim kazalištem kao njegov osnivač nastupa od 1977. do 1983. godine, a u tom periodu grupa snima dva singla i tri studijska albuma. 1978. godine potpisuju ugovor sa diskografskom kućom Jugoton i iste godine objavljuju svoj singl pod imenom Televizori, koji sadrži tri pjesme – Televizori, Majka i Moje Djetinjstvo. Producent je bio Vedran Božić, a kao autori potpisani su svi članovi Prljavog kazališta.

Mladen Bodalec na albumu Korak od sna pjeva prateće vokale (zajedno sa Zdenkom Kovačiček), a nakon što je 1985. godine sastav napustio Davorin Bogović, Bodalec zauzima njegovo mjesto. Od tada do danas sa Prljavim kazalištem snimio je deset studijskih i tri live albuma.

Prošle godine Prljavo je kazalište stoga obilježilo svojih 40 godina glazbenog rada, i to velikom svjetskom turnejom XL World Tour, kada su koncerte održali u zemljama Sjeverne Amerike, Australije i Europe.

Završetak turneje pripao je tada njihovim obožavateljima u Zagrebu, a koncert je objavljen ove godine na Blu-Rayu, ujedno i prvom takvom izdanju Prljavog kazališta i dvostrukom CD-u.

Spomenute obljetnice pod zajedničkim je priznanjem nagradila stoga Hrvatska diskografska udruga, koja svojim aktivnostima potiče i podržava domaću diskografsku djelatnost te nagrađuje vrhunska dostignuća domaćih izvođača.

Koncerti Prljavog kazališta u Areni

Podsjetimo, koncert 18. listopada 2019. godine u Areni Zagreb je rasprodan, a karte za drugi koncert 19. listopada su u prodaji. Zbog velikog interesa, organizatori savjetuju zainteresiranima da svoje primjerke ulaznica osiguraju što prije!


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -