branko lustig

Preminuo Branko Lustig, naš veliki filmski producent, dobitnik dvaju Oscara

U Zagrebu je u 87. godini preminuo Branko Lustig, hrvatski filmski producent i osvajač dva Oscara za filmove “Schindlerova lista” i “Gladijator”. Dvostruki je dobitnik i nagrade Zlatni globus za navedene filmove. Rodio se u Osijeku 10. lipnja 1932. godine od majke Vilme i oca Mirka. Zbog židovskog podrijetla bio je tijekom Drugog svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen – Belsen. Većina članova njegove obitelji nestala je u koncentracijskim logorima širom Europe, uključujući njegovu baku koja je ubijena u plinskoj komori i oca koji je ubijen u Čakovcu. Iako vrlo mlad, uspio je preživjeti strahote koncentracijskog logora, a na dan kada je oslobođen imao je samo 30 kilograma. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u “Schindlerovu listu”, film Stevena Spielberga, kojem je pomogao uvjerljivo prikazati mučne scene iz koncentracijskih logora.

Branko Lustig diplomirao je glumu 1955. godine na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Iste godine započeo je profesionalnu karijeru u Jadran filmu, poduzeću za proizvodnju i distribuciju filmova. Prvi filmovi na kojima je radio bili su Ne okreći se sine i Kozara, a 1970-ih radi na inozemnim koprodukcijama, što mu omogućuje da 1980-ih ode u Los Angeles gdje je upoznao Stevena Spielberga. S njim je radio na filmu Schindlerova lista, osvojio Oscara i tako postao utjecajan hollywoodski producent.

Nakon filma Mirotvorac s Georgeom Clooneyjem i Nicole Kidman počeo je raditi s Ridleyjem Scottom, s kojim je, nakon osvojenog Oscara za Gladijatora, surađivao na filmovima Hannibal, Pad Crnog jastreba, Kraljevstvo nebesko, Dobra godina i Američki gangster. Sa Stevenom Spielbergom je nakon Schindlerove liste osnovao zakladu Shoah, koja je u samo nekoliko godina uspjela snimiti neprocjenjivo arhivsko blago za buduće naraštaje – 54 tisuće svjedočanstava preživjelih iz Holokausta, a od toga su stotine svjedočenja iz Hrvatske.

Prije desetak godina Lustig se nakon 25 godina života u Kaliforniji sa suprugom Mirjanom i kćeri Sarom vratio u Hrvatsku. 2014. godine predsjednik Francuske dodijelio mu je Odličje viteza reda umjetnosti i književnosti, a iste je godine uvršten među 50 najvećih hollywoodskih producenata svih vremena, kao 29. na listi časopisa The Daily Beast. Branko Lustig je u travnju 2019. godine proglašen počasnim građaninom Grada Zagreba za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Zagreb te mu je uručena i Povelja Grada Zagreba.

“Moj broj je A3317. Dalek je put od Auschwitza do ove pozornice. Umirući su mi ostavili u amanet da – ako preživim – pričam kako je bilo”, rekao je Branko Lustig primajući priznanje.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged