kapela svetog mihaela - kožlak, samobor - 2020

Posvećena nova kapela svetog Mihaela, na tromeđi Donjeg Kožlaka, Lančibrega i Ponikva kod Samobora

U okviru misnog slavlja, u nedjelju, 4. listopada 2020. godine, posvećena je nova kapela sv. Mihaela na tromeđi Donjeg Kožlaka, Lančibrega i Ponikva, iznad mjesta Podvrh u župi sv. Ivana Krstitelja u Lugu kraj Samobora. Izgradili su je mještani, vinogradari koji imaju kleti i vinograde na toj prelijepoj lokaciji odakle pogledi sežu na sela starodrevne župe sv. Anastazije, Medvenicu i Sljeme, ali i još dalje prema Sloveniji. Misno slavlje posvete kapele vodio je vlč. Damir Bačun, župnik župe sv. Marka Križevčanina u Zagrebu u koncelebraciji s vlč. Josipom Čuligom, upraviteljem župe Lug. Tumačeći nedjeljno evanđelje, vlč. Bačun istaknuo je povezanost teme iz evanđelja i ambijenta u kojem je izgrađena kapela. Vinogradi i vinogradari snažna su tema tekstova Starog zavjeta, ali i evanđelja. U tom ambijentu vinograda, evanđelje i njegovo tumačenje svi prisutni “upijali su u svoje srce s lakoćom“, a dvjestotinjak vjernika još će dugo vremena pamtiti ovo misno slavlje održano na otvorenom u jesenskoj katedrali vinograda i šume.

Na kraju mise vlč. Bačun se našalio i rekao da mu je drago kad se izgrade nove kapelice po našim bregima i da će ako tako nastave, župljani župe Lug imati više kapela nego župa sv. Anastazije u Samoboru. Upravitelj župe Lug, vlč. Čulig, zahvalio je svim organizatorima gradnje kapele sv. Mihaela i svima onima koji lijepo u župnom zajedništvu grade vjerničko zajedništvo župe sv. Ivana Krstitelja.

Nakon blagoslova, svi prisutni ostali su u zajedništvu stola na kojem su se našle razne delicije, domaće vino i kolači uz koje su se okupljeni zadržali do kasnih popodnevnih sati pjevajući uz živu muziku, družeći se ispod prelijepog jesenskog sunca. Mještane i nekadašnje župljane sve je osobno pozdravljao bivši župnik, vlč. Damir Bačun, koji se živo sjeća župnih zajedništava koje je živio za vrijeme svog boravka u samoborskom kraju.

inicijatori gradnje - kapela svetog mihaela - kožlak, samobor - 2020

  • foto: Radovan Librić

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - -