područje bez signala | rene bitorajac i krešimir mikić | 2021.

Područje bez signala – serija o dvojici Zagrepčana koji pokušavaju oživiti propalu tvornicu

Televizijska serija “Područje bez signala” (The Last Socialist Artefact) novi je uradak producentice Ankice Jurić Tilić i redatelja Dalibora Matanića. Serija je snimljena u produkciji Kinorame, a imat će svjetsku premijeru u utorak, 31. kolovoza 2021. godine na festivalu “Series Mania”. Dodajmo da je “Series Mania” najznačajniji europski festival televizijskih serija, a održava se u francuskom gradu Lilleu. Na festivalu koji će se održati od 26. kolovoza do 2. rujna očekuje se više od 60 ekskluzivnih premijera serija iz cijeloga svijeta. Hrvatska TV serija “Područje bez signala” bit će prikazano u natjecateljskom programu “Panorama International”, zajedno s još 14 serija iz cijeloga svijeta.


“U ovoj hiperprodukciji serija u cijelom svijetu, prikazivanje Područja bez signala na festivalu Series Mania lijepo je priznanje. Na njihovom smo marketu i počeli te bili prvi hrvatski projekt koji je tamo predstavljen. Zato mi je iznimno drago da ćemo baš na tom festivalu imati i svjetsku premijeru“, rekla je Ankica Jurić Tilić.

Serija je nastala na temelju istoimenog romana Roberta Perišića. Scenarij potpisuju Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan. Serija je snimana tijekom listopada i studenog 2020. u Hrvatskoj te tijekom 2021. u Finskoj i u Tunisu. Seriju će hrvatska publika premijerno moći pogledati na Hrvatskoj televiziji u jesenskoj shemi 2021./2022. Područje bez signala posveta je radu koji je sve manje cijenjen te radničkoj klasi koja nestaje. No, ponajviše je posvećena malom čovjeku koji se hrva s vlastitim dilemama i emocijama. Izuzetno nam je drago da se serija u koju smo utkali puno truda i emocija ovako sjajno otvara svijetu”, rekao je redatelj serije Dalibor Matanić.

Serija govori o dvojici Zagrepčana koji dolaze u zaboravljeni gradić kako bi oživili propalu tvornicu

A to namjeravaju kako bi za misterioznog naručitelja proizveli turbinu kakva se već odavno ne proizvodi. U šest epizoda serija prati Olega (Rene Bitorajac), spretnog poslovnjaka i njegovog introvertiranog bratića Nikolu (Krešimir Mikić). A pratimo i Šeilu (Jovana Stojiljković), mladu kustosicu koja se vraća u svoje rodno mjesto te karizmatičnog inženjera, bivšeg sindikalnog vođu Jandu (Izudin Bajrović).

Tu je i mladi Branoš (Goran Bogdan), radnik koji ima sve atribute novog vođe te opuštenu, bistru, spretnu konobaricu Lipšu (Tihana Lazović) koja se uvijek dočeka na noge. Uz njih, u seriji glume Slavko Štimac, Lana Barić, Milena Zupančič, Stipe Radoja, Anđela Ramljak, Marko Mandić, Goran Marković te brojni drugi glumci.

Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, skladatelji Jura Ferina i Pavao Miholjević, dizajner zvuka Julij Zornik, scenograf Ivo Knezović, a kostimografkinja Selena Orb. Seriju proizvodi zagrebačka Kinorama u koprodukciji sa slovenskom produkcijskom kućom Perfo, srpskom Sense Production i finskom Citizen Jane. Najvećim je dijelom financirana od strane Hrvatske radiotelevizije i Kreativne Europe. Uz to, prava su unaprijed osigurali slovenska televizija Pro Plus i srpska RTS. Razvoj su podržali Kreativna Europa i HAVC koji je podršku dao i kroz program poticaja. Projekt je u fazi razvoja bio predstavljen na međunarodnom sajmu Cinelink Drama u Sarajevu te na festivalu Series Mania koja se tada održavao u Parizu. Više o Daliboru Mataniću doznajte na Wikipediji.

VIDEO TRAILER: TV serija “Područje bez signala”

Tagged