tjedan porina osijek I 29. glazbena nagrada porin I 2022.

Počeo “Tjedan Porina” – veseli uvod u dodjelu 29. glazbenih nagrada Porin

Dugoočekivani “Tjedan Porina” koji se održava u sklopu glazbene nagrade Porin u Osijeku je počeo! Zastava nagrade Porin zavijorila je glavnim osječkim trgom u subotu, 19. ožujka 2022. godine točno u 12 sati u prisustvu brojnih Osječanki i Osječana. A nakon službenog početka, isti dan u 21:30 sati očekuje nas projekcija glazbenog dokumentarca iz serijala “A Porina dobiva…” o Vici Vukovu u Kulturnom centru Osijek na adresi Ulica Kneza Trpimira 2a. Ovo je samo jedan od pet dokumentaraca koje ćemo imati priliku pogledati u Tjednu Porina u KC Osijek. Ulaz na sve projekcije je besplatan.


Dodajmo da su službenom početku Tjedna Porina prisustvovali su pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije Tatjana Roth, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, predsjednik podružnice HGU Davor Dedić, pripadnici Počasne garde Hrvatski sokol, članovi HKUD Osijek 1862 i članovi Osječkog dječjeg zbora Zumbići.

U nedjelju, 20. ožujka u 12 sati, očekuje nas oslikavanje klupa

Klupe će se oslikavati na potezu od Picassa prema pješačkom mostu. Osječke klupe oslikat će u stihove Porinovih pjesama udruga PLANTaža. Riječ je o osječkoj udruzi koja je osnovana s ciljem promicanja održivog načina života i ekologije, umjetnosti i kreativnosti te društveno odgovornog poduzetništva. Klupe će oslikavati akademski umjetnici Željka Fuderer Levak i Tomislav Livaja.

Za oslikavanje su predviđene četiri klupe. Tri posvećene ovogodišnjim dobitnicima Porina za životno djeloAkiju Rahimovskom, Juri Stubliću i Veri Svobodi. Na svakoj od klupa osvanut će posebni stihovi njihovih pjesama. Četvrta klupa oslikat će se stihovima pjesama dobitnica Porina za pjesmu godine 2005. i 2006., kada je glazbena nagrada Porin bila u Osijeku. Na četvrtoj će klupi, dakle, biti stihovi pjesama Nostalgična T.B.F.-a i Treblebass grupe Svadbas.

Za vrijeme oslikavanja klupa za glazbenu atmosferu pobrinut će se Osječki puhački orkestar

To je jedan od najmlađih puhačkih orkestara u Hrvatskoj i jedini takav orkestar na području grada Osijeka. Osnovan je 2019. godine na inicijativu samih članova koji su htjeli svirati i napraviti nešto za širu zajednicu. Zahvaljujući njihovim zalaganjima, u Osijeku je po prvi put organizirana Smotra Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje u rujnu 2020. godine.

Osječki puhački orkestar uspješno surađuje s mnogim pojedincima i institucijama u gradu i šire. Od svih njih, u pomaganju orkestru najviše su se istaknuli Kulturni centar Osijek i Slaven Batorek, koji u svakom smislu daje podršku orkestru od njegovog nastanka. A orkestar održava suradnju sa svim orkestrima s područja Slavonije i Baranje, naročito dobru suradnju ima s Puhačkim orkestrom DVD-a Đakovo i Puhačkim orkestrom DVD-a Valpovo“, rekao je Domagoj Pećar, predsjednik Osječkog puhačkog orkestra.

Istog dana, u nedjelju, 20. ožujka s početkom u 18 sati, predviđene su projekcije čak dva glazbena dokumentarca iz serijala A Porina dobiva. To su filmovi o Dinu Dvorniku i Arsenu Dediću, a bit će prikazani u KC Osijek. Nakon odličnih filmova, svi ljubitelji dobre glazbe i atmosfere pozvani su u službeni Porinov kafić! To je caffe bar Trica u Lučkom prilazu 2, gdje će se od 20 sati održati glazbeni kviz Porin u kojem će sudionici moći osvojiti nagrade.

Dodjela nagrada Porin očekuje nas u četvrtak, 24. ožujka, u osječkoj dvorani Gradski vrt

Izravni prijenos uživo možete gledati na HTV1, HR2 i HR Osijek. Dodajmo da ćemo na velikoj pozornici dvorane gledati nastupe velikih glazbenih imena To su Ana Opačak, Daria Hodnik, Eric, Filip Rudan, Gibonni, Ivanka Mazurkijević, Katarina Krpan, Katarina Kutnar, Matija Cvek, Mayales, Nela, Saša Lozar, Silente, Šimun Matišić, Tina Vukov, TS Berde Band, Urban&4, Vanna, Vokalni ansambl Brevis i Zvonimir Šestak.

Osim njih, posebno glazbeno iznenađenje spremaju nam Blanka Došen, Stanko Šarić i Šima Jovanovac.
Sve ostale informacije i novosti o samoj nagradi Porin, kao i o Tjednu Porina, možete pratiti na službenim stranicama na adresi porin.org. Također, sve ovog glazbenoj nagradi doznajte na službenoj Facebook stranici

Video: Nominacije za 29. Porin

Tagged