od izvora do mora - park maksimir zagreb - nika dolenc, ana hanžeković, tomislav ćorić - 2021. - foto: željko puhovski - cropix

Plogging u parku Maksimir – završen ekološki projekt “Od izvora do mora”

U zagrebačkom parku Maksimir održan je “plogging” – akcija čišćenja smeća oko jezera, a tom akcijom okončano je ovogodišnje izdanje zajedničkog ekološkog projekta “Od izvora do mora”. Podsjetimo, ove akcije su bile usmjerne na čišćenje hrvatskih obala, rijeka, jezera i mora od otpada. A ujedno su i poticaj na njegovo primjereno odlaganje te čuvanje vodnoga bogatstva.

Domaćini akcije bili su Javna ustanova Maksimir i Atletski klub Dinamo-Zrinjevac, a organizirana je kao plogging – kombinacija trčanja i prikupljanja smeća. Ove godine su u projektu “Od izvora do mora” u 11 akcija sudjelovali volonteri okupljeni oko udruga Odra, KUD Čiče, DVD Novo Čiče, Agro Educa, Ekološka udruga Prvić Šepurine, Odred izviđača pomoraca Posejdon i Savez izviđača Hrvatske. Dodajmo da je u akcijama prikupljeno oko 15 tona otpada. A čistilo se diljem Hrvatske – od Novog Čiča, Zagreba, Splita pa do otoka Prvića.


“Hvala Coca-Coli i Hanza Mediji što su prepoznali značaj društveno odgovornog poslovanja i organizirali projekt “Od izvora do mora”. To je sjajna akcija koju će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podržavati koliko bude potrebno”, izjavio je ministar Tomislav Ćorić koji je i sudjelovao je u akcijama čišćenja.

Akcija “Od izvora do mora” dio je dugoročnog programa “Svijet bez otpada”

Tim programom se Coca-Cola obvezala da će se do 2025. godine sva primarna ambalaža moći u potpunosti reciklirati. Također, do 2030. godine udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži će biti najmanje 50 posto. U proteklih 10 godina je Coca-Cola samo upotrebom lakših boca za četvrtinu smanjila ukupnu upotrebu plastike.

Javna ustanova Maksimir promiče zaštitu prirode u Gradu Zagrebu, a Park Maksimir je jedan od zaštićenih dijelova prirode o kojem se Ustanova brine. Priroda u gradu pruža brojne dobrobiti svim njenim posjetiteljima i stanovnicima. Pozivamo sve posjetitelje parka Maksimir da nas podrže u smanjenju i odlaganju otpada u prirodi u gradu Zagrebu. Na taj ćemo način pokazati zahvalnost prirodi koja nas okružuje. Inicijativom Maksimir bez otpada! želimo potaknuti posjetitelje da otpad ne donose sa sobom u Maksimir, ne stvaraju ga tamo niti ostavljaju”, rekla je Nika Dolenc, vršiteljica dužnosti ravnatelja Javne ustanove Maksimir. Više o JU Maksimir doznajte na mrežnim stranicama na adresi park-maksimir.hr.

Tagged