plesni centar tala - larisa lipovac i tamara curić - 2020

Plesni centar Tala i Larisa Lipovac Navojec djeluju na sceni već 20 godina

Plesni centar Tala prije 20 godina bio je prvi otvoreni plesni centar u kojem su mnogi plesači i rekreativci učili svoje prve plesne korake, a ove godine PC Tala obilježava, zajedno s direktoricom Larisom Lipovac Navojec i umjetničkom voditeljicom Tamarom Curić, obilježava ovu vrlo važnu obljetnicu.

A u čast dvadeset godina ljubavi prema pokretu i suvremenom plesu Plesni centar Tala obnavlja predstavu “re:konstrukcija Muškarci u suknjama, a žene-isto!?”.

Kako izgleda kad plesna predstava, koja je prije 15 godina izazvala veliki interes zbog intrigantnog naslova i problematiziranja svojevrsnih tabu tema, odjene svoje novo ruho i kad je podvrgnu re:konstrukciji, uskoro će otkriti Larisa Lipovac Navojec i Tamara Curić.

Osim što je prvi otvoreni plesni centar u Zagrebu, PC Tala poznata je i po 20 autorskih predstava Larise Lipovac Navojec u kojima se često obrađuju tabu teme u društvu, kao što su kulturno politički dril, tjelesnost i seksualnost. Plesni centar se isto tako može pohvaliti s izvedenih 40-ak profesionalnih i amaterskih kazališnih plesnih predstava.

Osnivačice i voditeljice Tale su Larisa Lipovac Navojec i Tamara Curić

Umjetnice uspješno djeluju u suvremenom plesu kao profesionalne plesačice, koreografkinje i pedagoginje, a školovale su se u SAD-u, Belgiji i Berlinu. Okupljaju umjetnike i s njima kreiraju nove projekte, relevantne za razvoj suvremenog plesa, od edukacije, laboratorija, rezidencija, produkcija do projekata razmjene umjetnika i suradnji kroz razne međunarodne mreže. Tu su i programi plesne edukacije uz petnaestak profesionalnih pedagoga iz područja suvremenog plesa i kazališta.

Predstava Muškarci u suknjama, a žene – isto!? jedna je od njihovih najpoznatijih predstava, prvi put izvedena prije 15 godina te nagrađena priznanjem Hrvatskog glumišta 2005. godine. Tada je predstavljala veliki iskorak po pitanju tematiziranja seksualnosti, ravnopravnosti spolova i kulturnih paradoksa, zbog čega se autorica povodom obilježavanja 20 godina djelovanja PC Tala odlučila baš za rekonstrukciju te predstave.

Cilj ovogodišnje premijerne izvedbe predstave je ponovno uspostaviti kretanje i koreografiju obnavljanjem i ponovnim korištenjem materijala

Namjera je preispitati promjene, koje su se dogodile na društveno – političkoj i umjetničkoj sceni od trenutka prve izvedbe do danas.

Pitanja na koja Larisa želi staviti naglasak su: Mijenja li se značenje plesne izvedbe nakon određenog vremenskog razdoblja? Kako se tjelesni materijal transformira prijelazom iz tijela u tijelo? Je li koreografija u izvornom obliku, uz primjenu drugačijih postupaka, potpuno izmijenjena i je li promjena učinjena?

Veliki happening, na kojem će se spomenutom predstavom i izložbom obilježiti 20 godina uspješnog djelovanja PC Tala održat će se 30. listopada 2020. godine u Hali V Tehničkog muzeja u Zagrebu, a krajem studenog, premijerno će se, istim povodom, prikazati dokumentarni film TALA /za-jedno/.

Predstavu re:konstrukcija Muškarci u suknjama, a žene-isto!? građani će moći pogledati na redovnom Talinom repertoaru od studenog 2020. godine nadalje, a za više informacija posjetite mrežnu stranicu Plesnog centra Tala na adresi tala.hr.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -