place2go 2023 :: panel rasprava "pjenušava budućnost zagrebačke županije"

Place2Go 2023 – održana panel rasprava “Pjenušava budućnost Zagrebačke županije”

Place2Go je u svojem desetom, jubilarnom, izdanju sajma okupio mnogobrojne turističke aktere, dionike i destinacije. A veliki dio njih okupio se na panel raspravi “Pjenušava budućnost Zagrebačke županije” koju je organizirala Turistička zajednica Zagrebačke županije. Panel je okupio pet žena i to redom direktorica koje sukreiraju budućnost destinacija. A one su Ivana Alilović, Petra Masnec, Lucija Šember, Ivana Škrlec i Dijanu Grgić. I one zajedno tvrde da Zagrebačka županija može biti prepoznata kao francuska regija Champagne…


Posljednjih godina vidljiva su znatna ulaganja u razvoj vinskog turizma na području Zagrebačke županije. A pri tome izrazit doprinos imaju aktivnosti koje provodi turistička zajednica. Tako ovdje možemo govoriti o nagrađivanoj manifestaciji ViaVino, lokalnoj manifestaciji Pjenušci i jagode u Jastrebarskom, a tu je i prvi vinski film u svijetu. Trenutno je u Zagrebačkoj županiji više od 70 priznatih vinara, od kojih ih je 35 koji se bave pjenušcima diljem Zagrebačke županije. A oni su Korak, Kolarić, Jagunić, Šembera, Voštanić-Klasnić, Kos, Puhelek…

“Visoko kvalitetan i održiv turizam trebaju živjeti svi dionici destinacije. Zaista smatram da je za bilo kakav uspjeh u turističkoj destinaciji izrazito važno postići sinergiju svih dionika destinacije. Na tragu toga, smatram da je ključ uspjeha destinacije upravo – čovjek”, rekla je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije. A on je istaknula i kako Zagrebačka županija kao destinacija trenutno ima prvi vinski film u svijetu, a njega možete pogledati na kraju ovog teksta.

Place2Go je idealno mjesto za objavu kako je “vinski i pjenušavi put prirodan smjer brendiranja Zagrebačke županije”

Petra Masnec, direktorica Turističke zajednice Grada Jastrebarskog, prisjetila se da prvi vinograd na Plešivici datira još u vrijeme grofa Erdödy iz danas davne 1736. godine. A prema tome, put brenda koji je odabrala Zagrebačka županija Petra Masnec je ocijenila prirodnim. Vinari žive priču o pjenušavim vinima, a zadatak mene, kao direktorice turističke zajednice, je učiniti Plešivicu konkurentnim turističkim proizvodom koji spaja aktivan turizam i vinski hedonizam.

Na ovogodišnjem sajmu Place2Go Turistička zajednica Zagrebačke županije odlučila je destinaciju predstaviti kroz Bubble Bar. A to je novi i inovativan koncept predstavljanja pjenušaca kojima Zagrebačka županija odiše. Sudionici sajma su tako na samom otvaranju imali priliku uživati u hedonističkoj kombinaciji jagoda i pjenušavih vina domaćih vinara, a to će imati priliku i svi posjetitelji sajma tijekom njegova trajanja.

Lucija Šember iz Vinarija Šember, u kojima već više od 25 godina stvaraju vina i pjenušce s plodovima obronaka Plešivice, istaknula je da je sve više svjetskih stručnjaka koji dolaze na Plešivicu: “Dolaze nam inozemni novinari, svjetska priznata i poznata imena. A sve je više i vinskih znalaca te entuzijasta.” Pritom je rekla da je činjenica kako su u vinskom svijetu dominantno prisutni muškarci. No, istaknula je i da je sve više žena u Hrvatskoj koje prenose vrijednosti, užitke i znanja ispijanja pjenušaca i vina.

Manifestacija u Zagrebačkoj županiji ne nedostaje – primjer je Place2Go

Svi navedeni faktori kojih Zagrebačka županija ima na pretek mogu biti i predmet organizacije manifestacija, a na čemu također aktivno rade u Zagrebačkoj županiji. Jedno od novijih događanja koje nas uskoro očekuje je i Spartanac, čime će se oduševiti svi ljubitelji adrenalina. A on će se po prvi puta održati u Hrvatskoj i to u Svetoj Nedjelji u subotu, 15. srpnja 2023. godine.

Upravo kada govorimo o manifestacijama, u tome segmentu imala se priliku osvrnuti poduzetnica Ivana Škrlec iz Altere. Podsjetimo, njezina tvrtka se bavi organizacijom događanja. “Nije slučajno kako na početku svakog boljeg događanja dobijete pjenušac kojim uranjate u jednu pozitivnu priču. Jer kada pijete pjenušac, jednostavno se želite dobro osjećati”, rekla je Ivana Škrlec.

Kako bi budućnost destinacije zaista bila pjenušava i blistava, mnogo je tu i drugih elemenata. A trud ulažu zaista sve grane turističkog gospodarstva – OPG-ovi, obrtnici, privatni poduzetnici te svi oni koji idu putem domaćeg, ruralnog, zelenog i održivog. Više o turizmu u Zagrebačkoj županiji doznajte na mrežnim stranicama TZZŽ na adresi visitzagrebcounty.hr. I dodajmo, sajam Place2Go možete posjetiti u Areni Zagreb od 24. do 25. ožujka, a više o njemu doznajte ovdje.

VIDEO: Vinske ceste Zagrebačke županije

Tagged