komorni sastav harlequin art collective - 45. samoborska glazbena jesen 2020

Pjesme ljubavi i smrti uz Harlequin Art Collective na 45. Samoborskoj glazbenoj jeseni

Nakon uzbudljivog natjecateljskog dijela i dodjele nagrada mladim glazbenicama na natjecanju Ferdo Livadić, program 45. Samoborske glazbene jeseni i u svom drugom dijelu nudi sjajne glazbenike. Tako je 1. listopada 2020. godine nastupio Komorni sastav Harlequin Art Collective, sa zanimljivim programom francuskog skladatelja Oliviera Messiaena. Riječ je o ciklusu “Harawi – Pjesme ljubavi i smrti”, 12 pjesama koje je skladatelj napisao 1945. godine inspiriran pjesmama s peruanskih Anda. Pjesme je obradio Šimun Matišić, koji ujedno svira vibrafon u Harlequin Art Collectiveu, kojeg još čine Marta Schwaiger (sopran), Dani Bošnjak (flauta), Stjepan Vuger (harmonika) i Alan Bošnjak (tromblon). Ova netipična kombinacija na scenu je donijela novi i neobičan zvuk te u potpunosti očarala svojom izvedbom i zaslužila odobravanje publike u župnoj crkvi svete Anastazije.

Na 45. Samoborskoj glazbenoj jeseni slijede još tri koncerta, a završnica pripada festivalskom Dream Teamu. Violinisti Sreten Krstić i Aleksandar Ivić, violist Aleksandar Milošev, violončelistica Monika Leskovar, kontrabasist Ivan Nestić i pijanistica Martina Filjak na festivalu ponovno izvode sjajan program. Njima se u petak, 2. listopada, u župnoj crkvi pridružuju Mihael Paar na klarinetu, Žarko Perišić na fagotu i Bánk Harkay na rogu kako bi izveli Beethovenov Klavirski trio u D-duru, op. 70 br. 1 te Septet u Es-duru, op. 20.

U subotu, 3. listopada, nastupa gitarski trio ElogioPetrit Çeku, Pedro Ribeiro Rodrigues i Tomislav Vukšić, koji će izvoditi Beethovenovu Klavirsku sonatu br. 15 u D-duru i Schubertova Četiri impromptua.

Na završnom koncertu koji je na rasporedu 4. listopada Sretenu Krstiću, Aleksandru Iviću, Aleksandru Miloševu, Moniki Leskovar, Ivanu Nestiću i Martini Filjak pridružuju se violončelistica Jelena Očić i violist Hrvoje Philips, a ovogodišnju Samoborsku glazbenu jesen ispratit ćemo uz Schubertov Gudački kvintet u C-duru i Mendelssohnov Klavirski sekstet u D-duru, op. 110.

Ulaznice za koncerte mogu se kupiti na mrežnoj stranici ulaznice.hr i na blagajni samoborskog kina sat vremena prije filmske projekcije, a preporuka je svima koji planiraju doći da ulaznica nabave ranije. Cijene koncerata su 70 kuna, odnosno 50 za one koji koriste popust, a to su članovi Kluba ljubitelja umjetnosti, umirovljenici, učenici i studenti. Taj se popust može ostvariti samo na blagajnama POU Samobor.

monika leskovar 2020

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged