pips, chips & videoclips - bog :: dvostruki vinil :: 2022.

Pips, Chips & Videoclips svoj legendarni album “Bog” objavljuju na dvostrukom vinilu!

Višestruko nagrađeni album “Bog” grupe Pips, Chips & Videoclips po prvi puta će se naći na dvostrukom vinilu! Svi ljubitelji ploča moći će kupiti ovo izdanje od utorka, 8. studenog 2022. godine. Dodamo da će vinil u izdanju LAA biti dostupan u ograničenoj nakladi od samo 500 primjeraka. Prednarudžbe su moguće isključivo preko web shopa na mrežnim stranicama benda, a ploču će biti moguće nabaviti u zagrebčkim dućanima Dirty Old Shop, Rockmark, Aquarius, Dancing Bear i Pločnik, u riječkom Dallas Music Shopu, Dancing Bear dućanima u Splitu i Osijek te kako smo već naveli, putem narudžbi u web shopu Pipsa.


Album Bog našeg velikog benda Pips, Chip & Videoclips originalno je objavljen u studenom 1999. godine. Zanimljivo, najavio ga je najduži singla Pipsa do tada – Dan, mrak – koji je trajao čak 7 minuta i 12 sekundi. Upravo to ime nosio je i novi label i nakladnik albuma, u vlasništvu benda, koji je po prvi put predstavljen. Bog je sniman u ljubljanskom Tivoliju pod producentskom rukom Denykena, a donio je autorski najrazigranije Pipse. Baš bitno drugačije od onih na prethodna tri izdanja.

Album su promotivno gurali singlovi Mars napada, Narko i Motorcycle Boy, a još niz pjesama, poput Rosita Pedringo, Sao Paolo, Trener morskih pasa ili naslovna Bog i dan danas su na koncertnom repertoaru benda. Također, izdanje je pratila turneja Fenomenalan dan odsvirala u brojnim kazalištima. Utjecajno, s ove povijesne distance, Bog je jedan od najvećih i najvažnijih albuma. I to ne samo zagrebačkog rocka, nego kompletne domaće scene. Bog je još jedan album Pipsa koje će dobiti svoje prvo vinilno izdanje. Podsjetimo, dosadašnje suradnje LAA i benda na vinilima Dernjava i Fred Astaire rezultirale su rasprodanim tiražama.

Pipsi su nakon “Freda Astaira” prestali biti dječaci

“Nakon Fred Astairea zauvijek smo prestali biti dječaci. Vrativši se s Učke, odrasli smo preko noći. I kako to već biva, protiv svoje volje. Odraslost je, tu se ništa ne da učiniti, trauma, pogotovo za rokenrol bend. Svojski smo upirali ostati ono što jedino znamo – biti pet klipana iz novozagrebačke armiranobetonske džungle. Putem nam je gore u Jabuci gdje smo vježbali propala getriba. Ostali smo na četiri cigle. Ne zaboravimo – bendovi postoje zato da se raspadnu. U suprotnom, nešto je tu sumnjivo. Tako će Bog postati dokument našeg raspada, mada o tome u pjesmama nema ni slova. Tristan Karas i ja dovršavali smo neke lijepe pjesme o ružnim stvarima čekajući odbjegle momke da se vrate na snimanje u Tivoli pod Denykenovim dirigentskim štapićem. I vratili su se, mada je poštenije reći da su u Ljubljanu privedeni”, rekao je o albumu Bog Dubravko Ivaniš Ripper.

“Ni uz najbolju volju ne mogu se sjetiti što se i kako točno tamo izdešavalo. Sjećam se da smo na parkingu ispred studija mjesecima neprestano haklali nogač i pravili se kao da sutra ne postoji. Lako je sve razjebati, učinilo nam se onomad da je Narko sa sitarom ili pod paljbom gitarističkih haubica pitanje veće od života. Nešto je kompliciranije naknadno priznati si da smo, kroz pjesme, nevidljivim nitima vezani za čitav život. Možda je to bog, tko bi znao. Nisam ja nikakvo drveće i rijeke… To je zaključio Tristan taman prije odjavne špice, a ja sam, ostavši sam samcat, pomislio – čekaj jebote, ovo mora da je skrivena kamera. I dan-danas je tražim među drangulijama dolje u našem podrumu”, zaključio je Dubravko Ivaniš. Više o ovom legendarnom zagrebačkom rock bendu doznajte na Wikipediji.

VIDEO: Pips, Chips & Videoclips – Dan, Mrak

Tagged