performing ilica 2020

Performing Ilica – otvara se natječaj za tri nova performansa koji će se održati 20. prosinca 2020.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u sklopu projekta Q’ART 2020. i EU projekta CreArt nastavlja projekt “Performing Ilica” u okviru kojeg su dosad izvedena tri performansa autora Dejana Gotića, Siniše Labrovića i Božidara Katića tijekom rujna te otvara novi natječaj za tri nova performansa koji će se održati 20. prosinca 2020. godine. Pravo sudjelovanja imaju isključivo redoviti članovi HDLU-a (Trg žrtava fašizma 16, Zagreb) koji žive u Gradu Zagrebu ili koji su rođeni u Gradu Zagrebu ili koji aktivno djeluju na zagrebačkoj umjetničkoj sceni.

KONCEPT PROJEKTA

Ilica, nekad simbolički put u središte grada Zagreba, ulica koja se proteže 5653 metara od Trga bana Josipa Jelačića do Aleje grada Bologne, svoju je nepovratnu transformaciju započela krajem devedesetih godina prošlog stoljeća. Nekad nezaobilazno mjesto shoppinga, odlaska u banku, bar, restoran, obrt ili ured izmijenjena je u postindustrijskom dobu procesima gentrifikacije i komodifikacije. Od dolaska trgovačkog centra Mercatone u Zagreb 1999. godine formiraju se trgovački centri (mallovi) kao rezultat procesa stvaranja bradova i nad-nacionalnih korporacija, a poslovni se prostori prilagođavaju tržištu seleći u mjesta manjih najmova, dostupnijih automobilskom prometu.

Ilica tako postaje, da parafraziramo Vladimira Dodiga Trokuta, anti-ulica u anti-gradu, mjesto gdje se poznanici/ice više ne susreću i gdje se ne odvija društvena interakcija stanovnika/ica grada. Ulica se izmiče u virtualni prostor susreta, a u stvarnom svijetu ona postaje prazna ljuštura napuštenih i devastiranih prostora koji zjape prazni ili se ispunjavaju istovjetnim bezličnim sadržajem kakve možemo vidjeti od Tokija do Pariza, a Frederic Jameson ih naziva postmodernim pastišem. Takvo je mjesto moguće transformirati jedino umjetničkim akcijama i reinterpretiranjem formi gradskog života po modelu simulakruma; ako stvarni stanovnici/ice ulica izmiču u mall ili outlet centar, stvarna ulica mora postati mjesto gdje svakodnevica postaje izvedba u svim formama kreativnog izražavanja.


PROČITAJTE VIŠE:


Jednodnevno događanje Hrvatskog društva likovnih umjetnika Performing Ilica koje se realizira u sklopu projekta Q’ART 2020. i EU projekta CreArt poziva sve suvremene umjetnike i umjetnice da svojim radovima reinterpretiraju ili odgovore na: mogućnost susreta i društvene interakcije na ulici; probleme potresa, cijene najmova i uvjeta rada koji definiraju život stanovnika grada; aspekte boravaka u mallovima ili u otvorenim prostorima; modele transformacija grada umjetničkim djelima.

Umjetnicima i umjetnicama se preporuča da predlože performanse, akcije, happeninge, zvučne instalacije, uprizorenja i intervencije te sve druge vrste suvremenih umjetničkih praksi u formatu koji obavezno uključuje interaktivnost između umjetnika/ica, posjetioca/iteljica programa i ostalih dionika projekta Q’ART 2020. Cilj je događanja Performing Ilica da umjetnici i umjetnice svojim izvedbama doprinesu ne samo umjetničkoj izvrsnosti čitavog projekta već i da atraktivnošću i interaktivnošću podignu vidljivost događanja i generiraju novu vrst publike unutar projekta.

Dodatne informacije doznajte na e-mailu vida.hdlu@gmail.com s naznakom Performing Ilica. Rok prijave je 4. studeni 2020. godine.

ODABRANIM UMJETNICIMA OSIGURAT ĆE SE:

  • umjetnički honorar u iznosu 3.700 kuna (neto)
  • promocija i predstavljanje umjetnika i rada
  • fotografije djela u svrhu promocije
  • do najviše 1.000 kuna (bruto) popratnih troškova ili materijala

O Projektu Ilica: Q’ART 2020

Projekta Ilica: Q’ART je projekt društvene i socijalne inovacije, pokrenut prije 20 godina, a bavi se transformacijom napuštenih javnih prostora u središtu Zagreba, odnosno u njegovoj glavnoj ulici Ilici. Autori projekta su Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović. Cilj je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz participativno društveno djelovanje mladih, umjetnika, udruga, sveučilišne zajednice, obrta i građana u lokalnoj zajednici. Glavna je tema i umjetnički koncept projekta ODRŽIVA BUDUĆNOST i sve umjetničke, socijalne i društvene taktike za odgovorno promišljanje budućnosti, pravednosti, slobode, kvalitete i dostojanstvenosti života, poštujući zajednicu i prirodu, kroz umjetničku percepciju, očuvanje ljudskosti i pravednosti prema svima.

O projektu CreArt

CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo 2012. godine s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti. Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a pored HDLU-a projekt okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (IT), Clermont-Ferranda i Rouena (FR), Katowica i Lublina (PL), Skopja (MK), Liverpoola (UK), Kaunasa (LT) i Aveira (PT) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (ES). Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodit će se od 2017. do 2021. godine.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged