paulina jazvić - s.oliver - mačke su se vratile u grad - 2021.

Paulina Jazvić kreirala je umjetničku instalaciju Mačke su se vratile u grad

Paulina Jazvić je ukrasila izlog zagrebačke trgovine s. Oliver u zagrebačkom Centru Cvjetni. Ovaj projekt je proveden u namjeri da se “kultura vrati na ulice opustjelog grada” i da se da “prilika lokalnim umjetnicima da izlože svoje umjetničke vizije”.

U sklopu kampanje “Reclaim Culture”, nagrađivana umjetnica i profesorica na zagrebačkom Tekstilno – tehnološkom fakultetu, kreirala je umjetničku instalaciju “Mačke su se vratile u grad”. Ona svojim koloritom i razigranošću mami poglede i osmjehe slučajnih prolaznika, unoseći toliko potreban dašak vedrine i optimizma.

Transformirajući izlog trgovine u prostor za umjetničko izlaganje, s. Oliver je građanima omogućio da u kulturi uživaju u prolazu. Trgovina je tako postala mjesto susreta i novih iskustava, mjestom koje nadahnjuje i koje nas spaja. Ono u moru sivila pobuđuje osjećaj topline, zajedništva i tračak bezbrižnosti za kojom čeznemo. To je mjesto koje u centar Zagreba vraća živost, optimizam i priliku da svjedočimo nečem novom.

Instalacija Mačke su se vratile u grad inspirirana je upravo turbulentnim vremenom u kojem živimo, ali i željom i nadom u bolje sutra. Rad Pauline Jazvić metafora je tako za neka bolja vremena koja dolaze nakon dugog perioda straha, izolacije od društva i neizvjesnosti.

Prošlo je već više od godinu dana otkako je veliki zagrebački potres poljuljao svaki kutak grada

A i pandemija koronavirusa počela uporno dirigirati svakim djelićem naših života. Iza njih ostale su opustjele ulice, tišina, neizvjesnost i tek pokoji nostalgični podsjetnik na neke prošle, mnogo bezbrižnije dane. Kultura je stavljena na čekanje. Muzeji i galerije u par su navrata zatvarali vrata, a umjetnici su bolja vremena čekali u svojim ateljeima, okruženi radovima koje nemaju gdje i kome pokazati. Iako je publika čeznula za novim kulturnim sadržajima. Upravo je zato poznati modni brend s. Oliver pokrenuo kampanju Reclaim Culture ili na hrvatskom Oživimo kulturu. Njime planira oživjeti kulturu na ulicama nekoliko europskih gradova, a jedan od njih je i Zagreb.

Mačke slove kao jedne od najinteligentnijih životinja koje prilikom opasnosti poput potresa bježe i skrivaju se danima. Vraćaju se tek kada je opasnost prošla. Mačke u mojoj instalaciji donose novi i svježiji duh gradu. Zajedno s njima sudjeluju u revitalizaciji grada, uljevajući osjećaj sreće, ljepote i glamura”, rekla je Paulina Jazvić. Više informacija o Paulini doznajte na njezinoj mrežnoj stranici na adresi paulinajazvic.hr.

Tagged