glazbeno natjecanje papandopulo 2021

Papandopulo – publika odabrala favorite za natjecanje Virtualni uzmah

Završeno je glasanje za “Virtualni uzmah”! Ukupno je bilo čak 17.262 glasa u novoj, virtualnoj kategoriji.

Četrdeset šest prijavljenih kandidata za Deveto hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo (Zagreb, 5. – 12. veljače 2021.) predstavili su se on-line snimkama izvedbi skladbi dvadesetčetvero suvremenih hrvatskih skladatelja.

Prema glasovima publike najbolji su:

 • Marija Lalović, violina
  D. Bukvić: Molitva za violinu i orgulje
 • Nikolina Milardović, flauta
  D. Bobić: Karakteristična suita
 • Branimir Norac, klarinet
  B. Norac: Tri meditacije za klarinet solo
 • Agata Živoder, saksofon
  G. Tudor: Četvrttonski valcer

Nagrada publike je Virtualna glazbena iskaznica – studijska AV snimka odabrane skladbe uz kratak razgovor sa skladateljem izvedenog hrvatskog djela. Snimanja nagrađenih planirana su do kraja studenog mjeseca te će dovršene virtualne iskaznice biti predstavljene javnosti putem digitalnih kanala uoči održavanja 9. natjecanja Papandopulo.

Sve snimke i dalje možete pogledati i poslušati na mrežnoj stranici na adresi natjecanje-papandopulo.org.

Boris Papandopulo

Boris Papandopulo (Honnef na Rajni, 25. veljače 1906. – Zagreb, 16. listopada 1991.), bio je hrvatski skladatelj i dirigent; sin operne pjevačice Maje Strozzi Pečić i oca grčkog plemenitaša Konstantina Papandopula.

Kompoziciju je studirao u Zagrebu, a dirigiranje u Beču. Bio je zborovođa Kola u Šibeniku i Zvonimira u Splitu te ravnatelj opere HNK u Zagrebu i dirigent simfonijskog orkestra Hrvatskoga radija, ravnatelj opere u Rijeci, dirigent opere u Sarajevu, Zagrebu i Splitu. Ravnao je i Tamburaškim orkestrom HRT-a.

Neko je vrijeme bio i stalni gost dirigent Opere u Kairu. Bavio se i glazbenom kritikom i publicistikom. Autor je jednog od najvećih opusa u hrvatskoj glazbi: skladao je tridesetak orkestralnih, petnaestak koncertantnih, četrdesetak komornih i tridesetak glazbenoscenskih djela, petnaestak svjetovnih kantata, desetak crkvenih skladbi, niza popijevki, zborova, obradbi narodnih napjeva te scensku i filmsku glazbu.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -