izložba "porvenir - budućnost" - renata poljak - galerija kranjčar - 2020

Otvorena izložba Porvenir – Budućnost umjetnice Renate Poljak u Galeriji Kranjčar

Izložbom PORVENIR (Budućnost) istaknuta hrvatska umjetnica Renata Poljak nastavlja svoja paralelna istraživanja vizualnih medija i aktualnog sociološkog temata koji obuhvaća fenomenologiju migracija, odnosno napuštanja zavičaja, odlaska i putovanja. Oslanjajući se na obiteljsku priču (ekonomska migracija njenog pradjeda u Čile), Renata formira ciklus čiju okosnicu čine njezini autorski filmovi koji su istovremeno polazište i sukus složene cjeline inventivnog i inovativnog vizualnog narativa. Porvenir je treća i za sada posljednja epizoda ovog impresivnog Renatinog izložbenog ciklusa kojeg je započela 2016. godine radom (svaka izložba, odnosno priča tretira se kao cjelovit umjetnički produkt) Partenza, a nastavila Terrom incognitom.

Izložba (rad) Porvenir se osim središnje projekcije filma istog naslova sastoji od neonske instalacije, light boxova, fotokolaža i dvokanalne video instalacije, a umjetnički postupak identičan je kao i u dvije prethodne cjeline. Renata naime dograđuje film, koji je osnovni (i neovisni) dio izložbe, fotografijama s njegovog snimanja na kojima će intervenirati izvjesnim postupkom kolažiranja, potom će izabrane filmske kadrove uvećati, umnožiti te transponirati u druge medije da bi na kraju nadgradila filmski temat crtežima, instalacijom ili tekstom. Takvim kreativnim postupkom u čijem su fokusu međuodnosi različitih medija s varijacijama istog motiva, a koji proizlaze iz zajedničkog izvora i identične su provenijencije, autorica problematizira prirodu i samu formu umjetničkog djela, odnosno otvara mogućnosti opstojnosti i života oblika izvan ustaljenih umjetničkih disciplina i uvriježenog konteksta o čemu kaže: “Mislim da sve što vidimo, čujemo ili osjećamo u galerijskom ili muzejskom prostoru čini jednu cjelinu i zapravo jedan rad…”

Film Porvenir – Budućnost sniman je 2019. godine u Ognjenoj Zemlji u Čileu, a njegov se naziv referira na istoimeni gradić kojeg su tamo početkom dvadesetog stoljeća osnovali uglavnom hrvatski iseljenici (među njima i autoričin pradjed) te mu dali ime Budućnost (španjolski: Porvenir). U filmu Partenza, autoričina prabaka, stoji na morskom žalu čekajući brod s pismom supruga koji je otišao u svijet u potrazi za boljim životom. Njegov povratak, kao i mnoge druge žene, nije dočekala. Film Porvenir sada nam pokazuje taj zabačeni gradić, smješten doslovno na kraju svijeta, u kojem većinu stanovnika još čine potomci onih Hrvata što su preživjeli. Tamo, u zemlji gdje uzburkano more spaja nebo i zemlju, na žalu stoji praunuka davnog migranta promatrajući brod koji dolazi ili odlazi. Priča o migrantima se nastavlja kao i priča o metafori i stvarnosti Obećane zemlje. Budućnost – Porvenir.

Izložba PORVENIR (Budućnost) umjetnice Renate Poljak otvorena je u Galeriji Kranjčar u četvrtak, 24. rujna i možete ju pogledati do 20. listopada 2020. godine.

O Renati Poljak

Renata Poljak rođena je 25. travnja 1974. godine u Splitu, gdje je na Umjetničkoj akademiji diplomirala 1997. godine kao profesorica likovne kulture. Postdiplomski studij zavšava na Likovnoj Akademiji E.R.B.A.N 1999. godine u Nantesu (Francuska), a 2002. boravi na San Francisco Art Institute, kao dobitnica ArtsLink stipendije. Različite rezidencijalne programe realizirala je u New Yorku, Beču i Parizu. Održala je dvadesetak samostalnih izložbi između ostalih u Art in General u New Yorku, galeriji Artopia u Milanu, Museum Quartier u Beču, Louvreu i Palais de Tokyo u Parizu, gdje je imala i retrospektivu svojih filmova u Centru Georges Pompidou. U Parizu je također nastupila u sklopu međunarodnog festivala Art Photo u Grand Palaisu. Izlagala je na velikom broju skupnih izložbi te bila sudionicom brojnih festivala. Dobitnica je desetak značajnih nagrada.

renata poljak - 2020

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - -

1 thought on “Otvorena izložba Porvenir – Budućnost umjetnice Renate Poljak u Galeriji Kranjčar

Comments are closed.