martinje u dugom selu 2019

Održano Martinje u Dugom selu – tradicionalna vinska kulturno – zabavna manifestacija

Martinje u Dugom Selu tradicionalna je vinska kulturno – zabavna manifestacija kojom se mošt krsti i postaje mlado vino, a izvodi ju dugoselski “KUD Preporod” na Martin Bregu, uz gradsku klet i vinograd, u neposrednoj blizini crkve sv. Martina. Dugoselski vinari donose svoja vina na krštenje, a posjetitelji mogu kušati mlada vina i vinogradarske kobasice, što je tradicijska martinjska gastronomska ponuda. Centralna manifestacija po kojoj je Dugo Selo nadaleko poznato je Martinje, za koje su domaćini pripremili bogat program. Kako se krštenje mošta čuva kao tradicija, tako se i kroz nekoliko izložbi i radionica te smotrom folklora i izvedbom predstavila bogata hrvatska baština – od dugoselskih starina i Lepoglavske čipke do narodnog i likovnog stvaralaštva.

“Slavimo 810. godina grada Dugo Selo, a sve pod zaštitom svetog Martina. Ove godine smo dobili od Ministarstva kulture i obrazovanja zaštitu proslave svetog Martina kao nositelji u RH Hrvatskoj i koji smo prvi imali stopu svetog Martina koji je ovdje hodao. Zaštita kulturne baštine to je što puno meni kao gradonačelniku znači. Mi ćemo ići dalje i krenuti prema UNESCO-u za zaštitu nematerijalnog kulturnog dobra”, rekao je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

“Organizirali smo mlade od osnovne do srednje škole, cijeli igrokaz kao prikaz nekadašnjeg života svetog Martina. Za ovaj događaj uključe se sve naše udruge, cijeli grad živi za taj događaj. Osim procesije, svečane mise, nastavak je pod šatorom u kojem se priprema gulaš, ali se udruge i natječu”, rekla je jedna od organizatorica Zvjezdana Budor Klarić.

Raznovrsna kulturno – zabavna događanja obilježila su cijeli tjedan, a veliku feštu pripremila su dva popularna benda na estradi – Električni hlapci i Pravila igre. Glavna manifestacija – krštenje mošta održala se na središnjoj pozornici nakon koje su uslijedili koncerti grupe Enigma i Miroslava Škore.

Najmlađi su uživali u kreativnim radionicima, a u sklopu programa održalo se i prvo izdanje Martinskog supertalenta, na kojem su osnovnoškolci s ovog područja pokazati svoje vještine u plesanju, pjevanju, sviranju i žongliranju.

O Svetom Martinu

Sveti Martin je zaštitnik dugoselske župe. On je prvi svetac koji nije bio mučenik. Bio je blizak siromašnima i progonjenima, zbog čega je u 27. godina biskupstva suočavan s brojnim progonima i pritiscima. Umro je 397. godine, a njegov se kult brzo nakon smrti proširio čitavom Europom.

Ono po čemu je sv. Martin najpoznatiji jest Martinje – kada se krsti mošt koji tim činom postaje vino. Zanimljivo, Sv. Martin je svetac koji nije pio vino jer je kao redovnik bio apstinent, a postao je poznat po vinu.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - -