stara jela z dugog sela - dugo selo - 2021.

Održana 7. kulturno-gastronomska manifestacija “Stara jela z Dugoga Sela”

U Dugom Selu održana je sedma kulturno-gastronomska manifestacija “Stara jela z Dugoga Sela”. Ova manifestacija održana je s ciljem očuvanja i promocije tradicionalnih jela posavsko-prigorskog kraja. A odvijala se u Perivoju Ivane Brlić Mažuranić u Dugom Selu u subotu, 18. rujna 2021. godine.

Bogati kulturni program započeo je još u petak, 17. rujna. Taj dan se otvorila izložba radova umjetnika s 20. likovnih susreta Zagrebačke županije u velikoj sali Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. Iako se zbog kiše do zadnjeg trenutka strepilo, veliki koncert Ivana Zaka ispred zgrade POU Dugo Selo, ipak je održan.

“Ovo je sedma godina kako se održava manifestacija Stara jela z Dugoga Sela. Podsjetimo, prošle, 2020. godine, zbog epidemiološke situacije s koronavirusom, nismo je mogli održati. Pretprošla je bila fenomenalna, s iznimnom posjećenošću. Ova je nešto skromnija, ali ljudi su jedva dočekali da pokažu ono što imaju, da pokažu svoje narodne nošnje, svoje zanate, proizvode i svoja tradicionalna jela”, rekao je Nenad Panian, gradonačelnik Dugog Sela.

Centralni događaj bio je drugog dana manifestacije – u subotu, 18. rujna

Program je započeo službenim otvaranjem manifestacije Stara jela z Dugoga Sela. Dugoselci i njihovi gosti mogli su uživati u raznovrsnoj ponudi tradicionalnih jela i pića. Šest KUD-ova iz posavsko-prigorskog kraja dugoselcima je predstavilo svoje tradicijske nošnje i plesove.

“Ovdje imamo jela iz cijeloga ovog kraja, ali i jela iz cijele Bosne i Hercegovine. Prijašnjih godina smo mogli kušati jela iz Brazila, Amerike i iz Koreje, što daje ovoj manifestaciji međunarodno značenje. Iduće godine ćemo ponovno učiniti da manifestacija zasjaju u punom svom sjaju”, dodao je Panian.

Na festivalu Stara jela z Dugoga Sela održano je i ocjenjivanje u kuharskim natjecanjima

Ocjenjivale su se najbolje martinske guske, kao i najbolji domaći dugoselski kolači. Stručni žiri predvodio je Tomislav Špiček, proslavljeni hrvatski kuhar, koji je natjecanje ovako komentirao: “Danas su svi natjecatelji ispekli odlične guske. Mala primjedba je ta da dvije nisu bile dobro posoljene.”

“Naime, perad se mora dobro zasoliti još dok je meso sirovo, jer naknadnog soljenja više nema. Jako sam zadovoljan i s guskama i s prilozima. Prilikom ocjenjivanja bodovalo se kako je guska bila zapečena izvana, kako je začinjena i naravno kakvog je okusa. Kod pobjednika je presudilo to što je kožica bila nijansu tamnija i hrskavija”, dodao je Špiček.

Za najbolju gusku s prilogom proglašena je od ekipe KUD-a Brčevec

Druga najukusnija guska bila je ona KUD-a Preporod iz Dugog Sela i trećeplasirana KUD-a Baničevec. Stručni je žiri odučio da je najbolja buhtla ona udruge Suh. Drugo mjesto osvojio je KUD Preporod, a treće mjesto KUD Lupoglav.

“Žene iz Brčevca sudjeluju na svim manifestacijama gdje se prezentiraju tradicionalna hrana i kolači. Ovo nam je šesto sudjelovanje na manifestaciji Stara jela z Dugoga Sela. Tajna naše guske je u punjenju od jabuka. Guska je dan prije nasoljena i namazana s mašću kako bi meso malo otpustilo, a tijekom pečenja stalno se podljeva kako bi bila mekanija”, objasnile su tajnu najbolje pečene guske žene iz KUD-a Brčevec.

Osim u ukusnoj hrani i dobroj kapljici, posjetitelji festivala “Stara jela z Dugoga Sela” mogli su obići i sajmeni dio manifestacije

A na tom dijelu festivala Stara jela z Dugoga Sela predstavili su se domaći OPG-i i obrti sa svojim proizvodima. Grad Dugo Selo nastoji, uz očuvanje tradicionalnih okusa, promovirati kulturu i umjetnost posavsko-prigorskog kraja. Takvim djelovanjima nastoje ih približiti najmlađima.

Stoga su, uz bogat kulturno-umjetnički program, za djecu pripremljene besplatne tradicijske, znanstvene i zabavne radionice, koje su se održavale tijekom cijelog dana. Mnogobrojna publika zabavljala se do duboko u noć uz cjelovečernji nastup Tamburaškog sastava Satir. Više o Gradu Dugo Selo i ovoj manifestaciji doznajte na mrežnim stranicama na adresi dugoselo.hr.

Tagged