8. pink day / festival ružičastih vina / msu zagreb / 2021.

Održan 8. Pink Day – vinski festival ružičastih vina, pjenušaca i šampanjaca

Nakon jednogodišnje odgode, ponovo je održan Pink Day – 8. Međunarodni festival ružičastih vina, pjenušaca i šampanjaca. Ovu vinsku manifestaciju, uz druženje s vinarima i maslinarima, obilježile su i radionice, nagrade, kao i nova lokacija.

Pink Day se 2021. godine po prvi puta održao na natkrivenoj otvorenoj terasi Muzeja suvremene umjetnosti. Premda su lokacija i datum održavanja zbog epidemioloških razloga i posljedica zagrebačkog zemljotresa više puta mijenjani, festival je i ovoga puta, visokim temperaturama usprkos, uspješno okupio brojne domaće i inozemne proizvođače ružičastih vina. Njih je bilo pedesetak, s više od sto etiketa ružičastih vina.

Naravno, održao se i važan dio Festivala – Green in Pink – a on je ugostio desetak najboljih hrvatskih proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Na festivalu je po prvi puta, u suradnji s Miva Galerijom vina, organiziran i impresivan Masterclass – Svijet ružičastih šampanjaca grupacije Moët Hennessy. On je pobudio golem interes znalaca te je bio rasprodan u svega nekoliko dana. Prezenter je bio ambasador brenda Ted Lelakas.

Posjetitelji vinskog festivala Pink day prisustvovali su još dvjema radionicama

Ružičasta Austrija, powered by Austrian Wine, organizirana je uz pomoć Ureda Saveznog Ministarstva poljoprivrede, regija i turizma pri Veleposlanstvu Republike Austrije, a bila je posvećena austrijskim roséima. Također, održala se i radionica ekstra djevičanskih maslinovih ulja – Istra: kraljica maslinovog ulja. Radionica se održala pod vodstvom istarskog maslinarskog eksperta Edija Družetića, koji je lani proslavio 40 godina rada u maslinarstvu.

Pink Day je po prvi puta imao i zemlju partnera, a to je bila Republika Austrija. Tako se svečanom otvorenju pridružio i austrijski veleposlanik Josef Markus Wuketich. On je bio u društvu konzula Gerharda Götza i Victorie Zinchuk, direktorice EBRD-a Hrvatska. Na otvorenje je došla i saborska zastupnica Rada Borić, dok je festival otvorio Joško Klisović, koji je sada predsjednik Gradske skupštine.

Ovogodišnji Pink Day je stavio naglasak na prodaju vina

S obzirom da su vinarima prošla i ova godina bile izuzetno teške. Svaki vinar je od festivala na poklon dobio ružičaste vrećice sa znakom Pink Daya, što bi, nadaju se, trebalo pospješiti prodaju vina. Također, Pink Day je na radost izlagača nastavio i s nagrađivanjem najmaštovitije i najkreativnije uređenog izlagačkog stola. Prošlogodišnju nagradu – ružičaste Jimmy Choo cipele – osvojila je talijanska vinarija Bottega, a ovoga puta dodijeljene su čak četiri nagrade.

Žiri je bio u sastavu Vlasta Pirnat (akademska slikarica), Maja Kuzmanović (dipl. ing. arhitekture), Ivica Mamić (agencija IMC) i Sanja Muzaferija (novinarka i osnivačica WOW i Pink Daya). A on je odlučio da glavnu nagradu osvoji Enosophia iz Feričanaca, dok su ostale tri nagrade bile jednakopravne. Enosophia je dobila ružičaste Jimmy Choo cipele, ali model Smokey vrijedan tisuću dolara! Umjetničko djelo DESIDERIO N°1 ART MUST BE TASTED austrijskog umjetnika Andrewa Stixa koji je izrađen specijalno za Pink Day otišlo je u ruke vinarije Kutjevo. Kolekciju Priveé kozmetike Nikel hrvatske inovatorice Mirjane Brlečić dobila je uljara Buršić. I za kraj, genijalni zatvarač za boce Coravin u vrijednosti 300 eura osvojila je vinarija Belje.

Mini projekt “Drink Pink” ocijenio je najbolja ružičasta vina

Održan je i mini projekt Drink Pink koji je nezavisno od Pink Daya zamišljen u sklopu koncepta iVino. Tijekom njega višečlani stručni ocjenjivački žiri ocijenio je najbolja ružičasta vina po svom izboru. A najbolje su, logično, odlučili predstaviti – upravo na Pink Dayu. Po njihovom sudu su dva najbolja mirna roséa, oba s osvojenih 87 bodova. To su Trs Franka 2020. iz Iloka i Poletti Rosella 2020. iz Višnjana. Dodajmo da je Kurtalj Brut Rosé proglašen kao najbolji pjenušac. Inače, osnivači projekta Drink Pink su novinari Ana Rogač i Ivo Kozarčanin.

Svi posjetitelji vinskog festivala Pink Day su uz ulaznicu na dar dobili ružičaste naočale. I to zato kako bi nakon dugog pandemijskog razdoblja svijet pokušali pogledati na vedriji i optimističniji način. Više o ovom festivalu doznajte na mrežnim stranicama na adresi pinkdayzagreb.com.

Tagged