BLOK Zagreb 2019 / Ana Kutleša, Ivana Hanaček i Vesna Vuković

Njemačka zaklada Hans und Lea Grundig je BLOK-ovom kustoskom timu dodijelila nagradu

Njemačka zaklada “Hans und Lea Grundig” je BLOK-ovom kustoskom timu dodijelila nagradu za istraživačko – izložbeni projekt “Problem umjetnosti kolekiva – slučaj Zemlja” u kategoriji povijest umjetnosti / medijacija. Kustoski tim čine Ana Kutleša, Ivana Hanaček i Vesna Vuković. Žiri je u svom objašnjenju istaknuo sljedeće: “Smatramo osobitom vrijednim ideju da se članove umjetničke grupe, njihove radove i njihovo djelovanje istraži metodama mrežne analize, da se istraživanje prezentira i vizualizira u tom ključu te tako dođe do uvida u pozicije i značaj pojedinih umjetnika, ali i njihove povezanosti sa širim društveno – političkim kontekstom. To otvara prostor da se iznova sagledaju postojeće povjesničarsko – umjetničke interpretacije, ali i postave nova istraživačka pitanja.”

Projekt Problem umjetnosti kolektiva – slučaj Zemlja (2016. – 2019.) istražuje Udruženje umjetnika Zemlja (1929. – 1935.), jedan od prvih primjera organiziranog i programatski usmjerenog okupljanja umjetnika na ovim prostorima, a javnosti se predstavio kao niz izložbi (Zagreb, Pula i Petrinja). Ovom kolektivnom umjetničkom pothvatu prišle smo secirajući širi društveno – politički kontekst međuratnog perioda. Historizacija slučaja Zemlja nametnula je u prvom redu u dosadašnjim narativima zanemareno pitanje veza članova Udruženja s društvenim pokretima onoga vremena. Zanimalo nas je kako su umjetnici razumijevali društvenu funkciju svoje prakse, ali i kako je heteronomna kritika autonomije umjetnosti rezonirala unutar samog udruženja te u širem umjetničkom polju.

Iako nas gotovo čitavo stoljeće dijeli od kolektivnog zemljaškog djelovanja i traganja za odgovorom na pitanje što je to lijeva umjetnost, umjetnost stvarana kolektivno i namijenjena za kolektiv, ta su pitanja aktualna i danas. To ne znači da je ovaj historijski primjer moguće poput recepta preslikati na suvremenu situaciju, već da je potrebno otvoriti prostor za novu historizaciju Zemljine umjetničke prakse.

Svečana dodjela nagrade održat će se 7. studenog 2019. godine u NS Dokumentationszentrum (Dokumentacijski centar za istraživanje nacional – socijalizma) u Münchenu.


  • foto: Marina Paulenka

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -