dino dvornik - a porina dobiva - 2020

Ništa kontra Dina – dokumentarni film “A Porina dobiva…” o Dini Dvorniku

Prvi službeni nastup imao je na Zagrebačkom festivalu 1988. s pjesmom “Tebi pripadam” za koju je dobio nagradu stručnog žirija za najbolju skladbu i debitanta godine. Sve ostalo je, kako je običaj reći, povijest. Dino Dvornik, vječni dječak zaigranog, veselog i potpuno iskrenog duha priređivao je kroz svoj život brojne glazbene i scenske spektakle.

Redovito je bio ispred vremena i mnogi ga nisu uvijek razumjeli. Nekad je za razumijevanje (ili poticanje nerazumijevanja) bio potreban i izlazak na pozornicu iz – lijesa. “Ništa kontra Splita” dovela je do – ništa kontra Dina zauvijek kod cijele nacije, a i šire. Kad odu veliki, uvijek je teško. A kad je otišao Dino, bilo je posebno teško. Bio je premlad za odlazak i svi su imali osjećaj da još nije ispričao sve što je trebao.


Međutim, ono što je ostavio iza sebe govori još uvijek. Ove godine napustio nas je i njegov prijatelj i suradnik, također veliki Rajko Dujmić. Upravo Rajkove snimke kako govori o Dinu moći ćemo vidjeti u dokumentarnom filmu koji se prikazuje u nedjelju, 11. listopada 2020. godine na Prvom programu HTV-a u 20:10 sati.

Treći po redu dokumentarac iz serijala A Porina dobiva… posvećen je dobitniku Porina za životno djelo, kralju funka, čovjeku neviđeno talentiranom za ritam – Dinu Dvorniku. O njemu smo znali, čini se, gotovo sve jer je malo toga o sebi krio, a to je svakako vrlina velikih. Ipak, postoje detalji, situacije, dogodovštine koje znaju samo oni koje je svakodnevno sretao. Supruga Danijela, kći Ella, brat Dean, kolege i prijatelji Gibonni i Neno Belan, svi oni podijelili su s nama svoje priče o Dinu i stvaranju njegove glazbe.


PROČITAJTE VIŠE:


Vrućeg ljetnog dana u Splitu sreli su se pored trafike i prije nego se ohladila turska kava koju im je skuhala Dinova mama, Gibonni je napisao tekst za hit Zašto praviš slona od mene. Samo jedan od zanimljivih detalja s kraja osamdesetih kad su oni koju su tada bili klinci danas uzor nekoj novoj djeci. Još jedan od detalja koji otkriva dokumentarac u produkciji Unison Pro, redatelja Tonija Volarića je i taj kako su zapravo dečki iz T.B.F.-a sreli Lukya i Dina i tako upali na svoj prvi nastup kao predgrupa.

Snimka Danijele Dvornik kako preuzima nagradu za životno djelo umjesto Dina jedna je od najemotivnijih snimki s Porina jer je, kako kaže, zamišljala da sjedi u publici dok Dino preuzima nagradu na pozornici. Tuga u očima kolega glazbenika u dvorani jasno govori o respektu, ali i emociji koju su imali prema njemu kao čovjeku i prema njegovoj glazbi. A o tome kako je Dino shvaćao glazbu možda najbolje u filmu govori poznati splitski skladatelj i producent Nenad Vilović koji kaže da bi ga pustio da sam programira dok bi on radio u drugoj prostoriji te otkriva što se događalo u studiju kad je Dino napravio glazbu za svoj hit Zašto praviš slona od mene. Ovu nedjelju, 11. listopada, zaista je jedina opcija rezervirati termin od 20:10 do 21 sat, upaliti HTV1 i utonuti u svijet najboljeg ritma, ritma Dine Dvornika.

O serijalu “A Porina dobiva…”

Serijal A Porina dobiva… krenuo je s prikazivanjem prije dva tjedna. Nakon filma o Vici Vukovu, zatim Miljenku Prohaski, red je došao na Dina. Dokumentarnih filmova u serijalu je ukupno 12, a dobitnici Porina za životno djelo o kojima je do sada snimljen film i koje ćemo imati priliku gledati idućih tjedana su: Arsen Dedić, Boško Petrović, Dunja Vejzović, Đorđe Novković, Ivo Robić, Kvartet 4M, Oliver Dragojević, Ruža Pospiš Baldani i Zdenko Runjić. Autorski tim dokumentarnog filma o Dinu Dvorniku čine scenarist i redatelj Toni Volarić, snimatelji Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina i tonski snimatelj Silvio Mojaš. Producent je Davor Drezga (Unison Pro d.o.o.), a urednica Lejdi Oreb (HTV).

Tagged