nikša sviličić i izolir band - duži put do doma - 2021.

Nikša Sviličić predstavlja singl “Duži put do doma” i najavljuje prvi album

Trostruki doktor znanosti, redatelj, glazbenik, književnik, putopisac i prije svega svestrani renomirani umjetnik, Nikša Sviličić snimio je kantautorski album “Duži put do doma”. Njega je odlučio najaviti istoimenim singlom koji je na tragu bitlsofskih harmonija s prstohvatom Balaševićeve poetike i zaraznim refrenom.

“Pjesma Duži put do doma jednog kišnog zagrebačkog popodneva, kada sam u nostalgičnom raspoloženju u grudima prizvao i osjetio ljubav. Pjesma ima zarazni refren s potencijalom da postane obavezni dio svakog poštenog tuluma s gitarom”, rekao je Nikša Sviličić koji je za ovaj singl prvijenac snimio i režirao zanimljiv spot.


Naime, pjesmu su s Nikšom odsvirali članovi Izolir benda. Vrsni glazbenici, a istovremeno odreda priznati odvjetnici, liječnici, akademski umjetnici i sveučilišni profesori kojima je sviranje u Izolir bendu “bijeg” u kreativni izričaj. Izolir bend čine Mislav Jelić (električna gitara), Krešimir Škarica (bas gitara), Igor Jukić (sintisajzer), Nenad Suvačarov – Lipi (bubnjevi) i Nikša Sviličić (akustična gitara & vokal).

“Od prve zajedničke probe do danas u autu se uhvatim kako pjevušim refren pjesme Duži put do doma, dečkima sam na prvo slušanje odmah rekao: To je to!”, dodao je Nenad Suvačarov – Lipi, bubnjar Izolir benda, ali i priznati akademski TV i filmski snimatelj i producent.

Nikša Sviličić pjesmom “Duži put do doma” najavljuje album koji bi se publici trebao predstaviti prije ljeta

“Plan je uskoro objaviti još singl Treba mi netko kao Kristina. On će također imati lepršavost harmonija, s naglaskom na akustične instrumente i pjevni refren, a u lipnju i kompletan kantautorski album Duži put do doma. Album će brojiti 13 pjesama s naglašenim osjećajem za tekst i melodiju i pjevnost refrena, na tragu main stream pop-rocka osamdesetih godina. Zanimljivo je napomenuti da će na albumu biti i suradnja s Nenom Belanom, upravo na drugoj verziji pjesme Duži put do doma. Ta verzija će sigurno izazvati veliki interes, zbog toga što je retro prizvuk pjesme jednim svojim dijelom i hommage Đavolima i bezbrižnosti nekih davnih vremena. Također, u planu je i suradnja s Tedijem Spalatom na pjesmi Terakota, koja odiše Mediteranom i Dalmacijom, sa zanimljivim i dubokim stihovima balaševićevskog senzibiliteta”, rekao je Nikša.

Nikša Sviličić je trostruki doktor znanosti i sveučilišni profesor iz informacijsko – komunikacijskih znanosti. Ubraja se u uži krug renomiranih komunikologa koji je predavao na svim kontinentima svijeta, s naglaskom na Južnu Koreju (KUT – Korean university of technology, 2001.) i USA (Harvard, OHIO University, 2003 – 2004.). Završio je violinu u klasi prof. Aristida Martinisa, a istovremeno je dugogodišnji studijski glazbenik, multiinstrumentalist i kantautor za kojeg mnogi kažu da je zbog svog senzibiliteta, harmi i teksta doista zaslužuje epitet “dalmatinskog Balaševića”.

Svoj glazbeni izričaj temelji na utjecaju Beatlesa, Simona i Garfunkela i prstohvata spomenutog balaševićevskog stihotvorstva. Uz tekstove posebnu pažnju posvećuje izrazito pjevnim refrenima i višeglasnom pjevanju. Dobitnik je Porina 2009. godine, za pjesmu Vjerujem u anđele u suradnji s Oliverom Dragojevićem. Više o Nikši doznajte na Wikipediji.

Video: Nikša Sviličić – Duži put do doma

Tagged