8. bobijevi dani smijeha / histrionski dom zagreb / 2019

Najbolja kazališna predstava 8. Bobijevih dana smijeha je “Ja od jutra nisam stao” autorice Une Vizek

Velikan hrvatskog kazališta, glumac najviših dometa, jedan od utemeljitelja Dramskog kazališta Gavella – Josip Bobi Marotti – od 1986. do 2010. godine redovito je nastupao u Glumačkoj družini Histrion gdje su do punog izražaja došle njegove vrhunske komičarske sposobnosti, a i njegova velika ljubav prema komediji koju je dijelio s Histrionima u nizu iznimnih predstava. U sjećanje na tu zajedničku ljubav i izvanredno plodonosnu suradnju ove smo godine po osmi put organizirali festival Bobijevi dani smijeha na kojem je prikazan rekordan broj od petnaest komedija. Većina tih predstava bila je rasprodana, čak i onda kada se gledalište proširivalo dodatnim sjedalima, što pokazuje veliko zanimanje publike za tu vrstu kazališta.

Iz tog impozantnog broja Ocjenjivački sud 8. Bobijevih dana smijeha u sastavu glumica Ankica Dobrić, predsjednica, kritičar Tomislav Kurelec i predstavnica publike profesorica Marija Draginić kao posebno vrijedne nagrađuje sljedeće:

U predstavi Zaljubljeni Shakespeare koju su zajedno postavili Zagrebačko gradsko kazalište Komedija i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu u režiji Stanislava Slováka Bobijevu nagradu za najbolju mladu glumicu dobiva Dajana Čuljak za ulogu Viole, djevojke iz viših slojeva koja se presvlači u muškarca da bi mogla nastupati u elizabetinskom kazalištu. Dajana Čuljak je pokazala široki raspon interpretatorskog umijeća kako u komičnim situacijama tako i u onima u kojima s mnogo strasti iskazuje ljubav prema kazalištu i njegovom velikom piscu kao osobi efektno brišući granice između kazališta i života.

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodjeljuje se Damiru Lončaru za tumačenje plastičnog kirurga Puriše Vujadinovića u predstavi Glumačke družine Histrion Fine strine s Opatovine autora Nine Škrabea u režiji Zorana Mužića. Komičnu figuru Srbina koji se na početku raspada Jugoslavije našao na specijalizaciji u Zagrebu i bio ucijenjen od tajnih službi Damir Lončar je obogatio iznimno originalnom i duhovitom interpretacijom uz niz vlastitih ne samo glumačkih nego i tekstualnih rješenja, stvorivši neodoljivo groteskan lik koji je uz to i atraktivno crnohumorno zrcalo dijela problema nastalih u prijelomnim vremenima.

Kao najbolja glumica nagrađuje se Ksenija Pajić za dvije iznimne uloge – Maše u Dekorateru autora Donalda Churchilla u izvedbi Kazališne grupe Lectirum i režiji Nine Kleflin i Akuline Ivanovne Gradskog dramskog kazališta Gavella u predstavi Malograđani Maksima Gorkog u režiji Paola Magellija. Njezina Maša je suvremena udata žena koja u strahu da će se otkriti njena bračna nevjera s mnogo domišljatosti nastoji riješiti nemoguću situaciju stvarajući svojom ozbiljnošću neodoljivo komične situacije, a grandiozan raspon glumačkog umijeća dokazuje potpuno drugačijom kreacijom Akuline, vrlo dojmljivim portretom tipične malograđanke.

Najbolja predstava ovogodišnjih 8. Bobijevih dana smijeha je Ja od jutra nisam stao Une Vizek u režiji Nane Šojlev i izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh koja vrlo preciznim redateljskim postupkom brzog ritma uz izvanrednu igru čitavog ansambla vrhunskom interpretacijom vrlo originalnog i duhovitog teksta na atraktivan način obrtanjem uobičajenih patrijarhalnih stavova stvara neočekivanu sliku odnosa spolova u našoj svakodnevici.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - -