vice vukov - opatijski festival

Na današnji dan preminuo je Vice Vukov, a uskoro izlazi dokumentarac o njegovom životu “A Porina dobiva…”

Novi glazbeni projekt Unisona – hrvatskog glazbenog saveza, dugo iščekivani serijal pod nazivom “A Porina dobiva…”, spreman je za emitiranje! Dokumentarni filmovi o dobitnicima Porina za životno djelo, ljudima koji su obilježili hrvatsku glazbenu povijest, prikazivat će se svaku nedjelju na Prvom programu Hrvatske televizije. Prvi u nizu, onaj o Vici Vukovu, koji je preminuo na današnji dan prije dvanaest godina (24. rujna 2008. godine), moći ćemo pogledati u nedjelju, 27. rujna 2020. u 20 sati. Život jednog od najpopularnijih pjevača koje je Hrvatska ikad imala obilježili su glazba, brojni nastupi i nagrade diljem svijeta, ali i politički progon.


U dokumentarnom filmu o Vici Vukovu govore njegov sin Emil, kćer Ivana, unuka Vita, prvakinja opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Diana Hilje, Alfi Kabiljo, a moći ćemo između ostalog vidjeti i snimke pokojnog Ive Brešana kako govori o Vici. Osim toga, u dokumentarcu ćemo vidjeti i pregršt obiteljskih fotografija koje nismo imali priliku nigdje vidjeti, ali i otkriti detalje o Vici koje do sada nismo znali.

Autorski tim dokumentarnog filma čine scenarist i redatelj Toni Volarić, snimatelji Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina, tonski snimatelj Silvio Mojaš te asistentice redatelja Iva Cikojević i Željka Benčić uz suradnike. Montažu potpisuje Augustin Tin Bilandžić, a šminkerica je Sanja Krstulović. Producent je Davor Drezga (Unison Pro d.o.o.), a urednica Lejdi Oreb (HRT). Uvodnu špicu napravio je Goran Kurjak, a glazbu špice, poznatu temu svih dodjela glazbene nagrade Porin, potpisuje cijenjeni hrvatski skladatelj, dirigent i aranžer Alfi Kabiljo.O serijalu dokumentarnih filmova “A Porina dobiva…”

U serijalu je ukupno 12 dokumentaraca. Do sada su prikazana dva – onaj o Oliveru Dragojeviću povodom druge godišnjice njegove smrti i onaj o Ivi Robiću, povodom dvadesete godišnjice smrti. Oba prikazana dokumentarca imat ćemo prilike ponovno vidjeti sada kada serijal A Porina dobiva… započinje sa svojim emitiranjima. Ljudi koji su svojim radom ostavili neizbrisiv glazbeni trag, ne samo u Hrvatskoj već i šire, ispričani su kroz bezbroj uspomena o njima koje su podijelili njihovi kolege, suradnici i prijatelji. Serijal je temeljen na želji da se tako velike životne priče dokumentiraju i da se njima educiraju mlađe generacije, ali i otkriju neke nove informacije onim starijima, tako da svaki dokumentarni film otkriva činjenice koje do sada nikada nismo imali priliku nigdje čuti ni vidjeti.

Ovo su umjetnici i ansambli koji su dobili Porina od 1994. do 2000. godine, a čije su životne priče do sad ispričane kroz dokumentarne filmove: Arsen Dedić, Boško Petrović, Dino Dvornik, Dunja Vejzović, Đorđe Novković, Ivo Robić, Kvartet 4M, Miljenko Prohaska, Oliver Dragojević, Ruža Pospiš Baldani, Vice Vukov i Zdenko Runjić.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged