muzički binnale zagreb 2021 - drugi blok

Muzički biennale Zagreb svoj drugi blok završio vrhunskim koncertima

Velikim koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a i Papandopulo kvarteta u zagrebačkom Domu sportova te posebnim programom pod nazivom “Heroine akuzmatičke glazbe” zaključen je drugi festivalski blok festivala 31. Muzički biennale Zagreb!

Ključni domaći festival suvremene glazbe u tri je dana publici ponudo raznovrstan i bogat program, a nastavlja se i trećim blokom u srpnju ove godine.

Programski blok naziva Shifting započeo je u četvrtak, 27. svibnja 2021. godine u Muzeju suvremene umjetnosti. Blok je otvorio ASMANGU – Ansambl Studenata Muzičke Akademiju za Novu Glazbu, djelom Svako traženje smisla je… mladoga skladateljskog dvojca Krešimira Klarića i Lovre Stipčevića. Istoga dana otvorena je i instalacija A-plauzibilno konceptualnog umjetnika Višeslava Laboša.

Čembalist Franjo Bilić je u Galeriji MSU-a predstavio djela domaćih i stranih skladatelja. Na sjajnom koncertu je, između ostalog, praizveo djelo Jedan/One naše skladateljice Ivane Kiš. U sklopu drugoga bloka Franjo Bilić je održao i predavanje te radionicu Čembalo up(to)date, umijeće skladanja za čembalo u 21. stoljeću. Gobi Drab publiku je oduševila energičnom izvedbom na Paetzoldovoj blokflauti i vrlo zanimljivim koncertom na kojem je praizvela i djelo GD autora Ivana Violića.

Cijenjeni domaći flautist Dani Bošnjak na online koncertu praizveo je djelo Burleska

Uz to, svirao je i minijature za piccolo Dubravka Detonija i pokazao širok raspon zvuka flaute. Katkad svira s elektronikom i to u djelima Milka Kelemena i Tomislava Olivera, kao i u skladbama autorica Kaije Saariaho te Diane i Doine Rotaru.

Finale drugog dijela MBZ-a održalo se na dvije lokacije u Zagrebu, a tijekom bogatog programa u subotu, u fokusu su bili Razgovorni formati u MSU-u. Nakon izlaganja muzikologa Lukasa Haselböcka i Seadete Midžić te dramaturginje i redateljice Vedrane Klepice, poljsko – francuska skladateljica Elżbieta Sikora predstavila je svojih Pola stoljeća stvaranja. Svi oni, kao i još nekoliko kolegica i kolega iz Hrvatske i inozemstva, pridružili su se završnom razgovoru o refleksiji i uvjetima ženskog umjetničkog stvaranja. Dodajmo da je njih moderirala Margareta Ferek Petrić, umjetnička ravnateljica MBZ-a.

Drugi festivalski blok bio je u znaku i programa za djecu

Svirkaonica u Muzeju voditeljice Lucije Stanojević bila je popunjena u svim terminima. Program za VELIKE malene zaključen je Slušno – improvizacijskim događajem uz Svirkaonicu. Na njemu su se malim polaznicima radionice pridružili i odrasli glazbenici, predstavnici improvizacijske glazbene scene.

Maestralnim koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije i Papandopulo kvarteta u subotu navečer MBZ je predstavio domaću orkestralnu glazbu. Ali i onu koja je na različite načine vezana uz Francusku. Pod ravnanjem dirigentice Yalde Zamani praizvedeno je djelo Gaul mladoga hrvatskog autora Matka Brekala i izvedene su skladbe francusko – brazilske autorice Michelle Agnes Magalhaes s čak četiri udaraljkaška solista.

Izvedena je i skladba Raphaëla Cendoa, francuskog autora koji je razvio koncept “instrumentalne saturacije”

Čuli smo i skladbu hrvatske autorice Sande Majurec koja je praizvedena upravo na MBZ-u 2017. godine. Izvedena je i Sigma Ive Maleca, iznimno značajnog hrvatsko – francuskog skladatelja 20. stoljeća. U koncert je uveo Papandopulo Kvartet izvedbom djela Four5 autora Johna Cagea. U glavnom su programu “razbili” orkestralni niz svojom izvedbom napetog djela za četiri saksofona Goldspell, hrvatske autorice Mirele Ivičević koja živi u Beču.

Nakon programa novosadskog Centra za nove medije “kuda.org” u MSU-u, drugi blok 31. MBZ-a službeno je završio posebnim programom. On je osmišljen u suradnji MBZ-a i GRM-a INA – Skupine za glazbena istraživanja pri Nacionalnom audiovizualnom institutu u Parizu: djelima autorica akuzmatičke glazbe.

Muzički biennale Zagreb svoj će 60. rođendan slaviti još nekoliko mjeseci. Treći programski blok festivala suvremene glazbe, od ukupno četiri, održava se od 15. do 17. srpnja 2021. godine. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama MBZ-a na adresi mbz.hr.

Video: Dani Bošnjak – flaute / flutes – Muzički biennale Zagreb 2021.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - - - - -