muzej za umjetnost i obrt zagreb / rujan 2017.

MUO Zagreb novim postavima svečano obilježio 140 godina postojanja

Otvorenjem novouređenih postava zbirki Muzeja i predstavljanjem vrijedne donacije zbirke “pret-a-porter” i “haute-couture mode” te otvorenjem izložbe posvećene odnosu suvremenog dizajna i obrtništva na čijim je temeljima upravo i osnovan davne 1880. godine, Muzej za umjetnost i obrt je u nazočnosti brojnih uzvanika i dužnosnika proslavio 140 godina svoga djelovanja.

Ravnatelj muzeja Miroslav Gašparović tom je prigodom istaknuo da se MUO Zagreb tijekom proteklih 140 godina razvio u najznačajniji i najveći hrvatski i zagrebački umjetnički muzej koji je bio i ostao predvodnik i promotor novih pokreta i ideja u svijetu umjetnosti i dizajna.

Upravo na tim temeljima MUO Zagreb je izgradio i novi vizualni identitet koji je početkom 2020. godine predstavljen javnosti uz slogan See Art where others don’t, odnosno Vidi umjetnost tamo gdje ju drugi ne vide, kojim Muzej korača prema budućnosti i osuvremenjivanju komunicirajući najraznolikije vidove umjetničkog rada i razvoja.

Brojni planovi za budućnost u kojima će se Muzej posvetiti organizaciji niza izložbi i skupova posvećenih različitim aspektima muzejskih djelatnosti, započeti su predstavljanjem novog postava zbirki fotografije, dizajna, kao i obnovljenih zbirki satova, bjelokosti, metala i zvona, stakla, keramike i mode. Upravo je u zbirci mode prvi put javnosti predstavljena nova donacija modnih primjerka iz vremena velikih Balenciage, Yvesa Saint Laurenta, Coco Chanel, Christian Diora, Louis Vuitona koju je Muzeju donirao hrvatsko – britanski baletni umjetnik Jelko Yuresha.

MUO Zagreb je predstavio novi stalni postav fotografskih zbirki

Stalni postav je tematski podijeljen na cjeline Povijest fotografije u Hrvatskoj kroz tri segmenta: Studijska fotografija, Fotoreportaža i Amaterska fotografija; Fotografija i umjetnička praksa nakon 1960. te Povijest fotografskih tehnika i Fotooprema. Svakoj cjelini pridružen je i edukacijski dio u obliku prezentacija i proširenih legendi, a novi postav uključuje i filmski program koji će se kontinuirano kreirati u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom.

Iznimno važan novi postav dizajna koji je otvoren u prigodi muzejske obljetnice sadržava oko 120 predmeta grafičkog i produkt dizajna od 1950-ih godina do 2016. godine, a fokusiran je na djelovanje domaćih dizajnerica i dizajnera. U području vizualnih komunikacija osim nezaobilaznih plakata biti će prikazani i predmeti iz područja oblikovanja knjiga, časopisa, gramofonskih ploča i ambalaže.

Produkt dizajn predstavljen je kroz ključne komade namještaja

Namještaj je nastao u hrvatskim tvornicama, a tu su i mali kućanski aparati, proizvodi od porculana i stakla, igračke te druge kvalitetno oblikovane proizvodi koji su obilježili svakodnevicu tijekom posljednjih sedamdesetak godina.

U rođendanskoj obljetnici Muzej je posebnu pažnju posvetio obrtništvu na čijim je temeljima osnovan davne 1880. godine te je u slavljeničkoj večeri otvorio izložbu MADE IN: Crafts – Design Narratives koja istražuje i spaja suvremeni dizajn i tradicionalno obrtništvo. Tom su prigodom u Zagreb stigli brojni ugledni i nagrađivani dizajneri koji su zajedno sa kustoskim timom iz Austrije, Slovenije i Srbije, predvođeni Muzejem za umjetnost i obrt i dizajnerskim studiom OAZA, otvorili ovu važnu izložbu koja ostaje otvorena do 8. ožujka ove godine.

Izuzetno važan iskorak MOU Zagreb koji označava i početak snažnije transformacije

MUO Zagreb je muzeja koji odgovara izazovima novih generacija, posjetitelja i novih tehnologija, a to su omogućili brojni partneri i sponzori koji su prepoznali kulturu kao važnog promotora i generatora razvoja i očuvanja hrvatske kulturne baštine i suvremenog umjetničkog stvaralaštva.

Posebne zahvale ravnatelj muzeja Miroslav Gašparović uputio je Gradu Zagrebu, Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, partnerima MUO, naftnoj kompaniji Ini i Croatia Osiguranju, medijskim pokroviteljima Jutarnjem listu, Europlakatu, Zagrebplakatu, sponzoru tvrtci Igepa Group, te tvrci Neva čiji je brend Rosal postao partner Zbirke dizajna.

U obljetničkom tjednu, od 18. do 23. veljače 2020. godine, Muzej za umjetnost i obrt organizira Tjedan otvorenih vrata kada je za sve posjetitelje besplatan ulaz u Muzej uz poseban program. Više informacija doznajte na mrežnoj stranici Muzeja na adresi muo.hr.

Ključne riječi (tagovi): - - - - -