dokumentarni film "140 godina muo zagreb" 2020

MUO Zagreb – dokumentarni film “140 godina Muzeja za umjetnost i obrt”

Povodom velike obljetnice u kojoj je Muzej za umjetnost i obrt obilježio 140 godina postojanja kao jedan od najvećih i najstarijih hrvatskih muzeja lijepih i primijenjenih umjetnosti te dizajna, pogledajte dokumentarni film HRT-a u režiji Nane Šojlev u kojem MUO Zagreb predstavlja novi pravac u svojemu radu, ne odbacujući svoje temelje kao sakupljača i čuvara umjetnosti od gotike do današnjih dana.

Naime, 17. veljače 2020. godine Muzej za umjetnost i obrt proslavio je 140. godišnjicu osnutka. Toga dana davne 1880. godine pokrenuto je osnivanje Muzeja za umjetnost i obrt, na inicijativu Društva za umjetnost i njegova tadašnjeg predsjednika Izidora Kršnjavija, kao jedne od prvih institucija takve vrste u Europi.


Ovogodišnji obljetnički planovi dijelom su osujećeni pandemijom koronavirusa i potresom, koji je Muzeju nanio golemu štetu. Hoće li to biti poticaj da se Muzej za umjetnost i obrt iz temelja obnovi kako bi se sačuvala sva izvanjska obilježja historicističke arhitekture, ali i adaptira tako da MUO postane pravi suvremeni muzej za 21. i nadolazeće 22. stoljeće?

“Muzej u suvremenom svijetu ne može biti bjelokosna kula”, smatra Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt i dodaje: “Muzej je mjesto dijaloga inspirativne prošlosti i dinamične sadašnjosti, u kojoj se MUO intenzivno mijenja za izazove u budućnosti.”

Kada možete pogledati dokumentarac o MUO Zagreb?

Premijera dokumentarnog filma HRT-a 140 GODINA MUZEJA ZA UMJETNOST I OBRT na rasporedu je u nedjelju, 8. studenoga 2020. godine u 18 sati na Drugom programu HTV-a, a prikazuje ze povodom obilježavanja 140. obljetnice osnutka Muzeja i ususret izložbi Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880. – 2020.

Popis TV stanica u Zagrebu sa live streamom pogledajte ovdje, a više informacija o samom Muzeju za umjetnost i obrt doznajte na mrežnoj stranici muo.hr.

Tagged