miroslav ćiro blažević | 1935 - 2023

Miroslav Ćiro Blažević, veliki hrvatski nogometni trener, preminuo u svojoj 88. godini života

Legendarni nogometni trener i bivši izbornik hrvatske reprezentacije, Miroslav Ćiro Blažević, preminuo je u 88. godini. Ćiro se duže vrijeme borio sa zloćudnom bolešću, koja je, nažalost, metastazirala. Prvi put mu je dijagnosticiran karcinom prostate 2011. godine, no Blažević se tada othrvao opakoj bolesti. Samo godinu dana nakon toga operiran je i zbog melanoma u početnoj fazi. No, u rujnu 2019. godine teška se bolest još jednom vratila, a nažalost, ovoga puta Ćiro nije izašao kao pobjednik.


Miroslav Ćiro Blažević je rođen 10. veljače 1935. godine u Travniku u Bosni i Hercegovini. Zanimljivo je da je tada “službeno” rođen. Naime, kako je Ćiro više puta objasnio, njegov se njegov otac Mato “malo više zadržao u kafiću pa ga je kod matičara upisao dan kasnije”. Nogometnu karijeru započeo je 1954. godine u klubu Bratstvo iz Travnika. Potom je preselio u Zagreb gdje je igrao za Dinamo, a 1955. odlazi u Lokomotivu. Ubrzo se vraća u Bosnu i Hercegovinu i to u Sarajevo, gdje nogomet igra do 1958. godine. Te godine se vraća u Hrvatsku i odlazi u Rijeku, gdje je igrao sve do 1961. godine. Potom godinu dana igra za švicarski nogometni klub Sion, a prvo mjesto trenera dobio je u niželigašu FC Vevey.

Trener svih trenera, kako je popularno nazivan u Hrvatskoj, u svojoj dugogodišnjoj trenerskoj karijeri je vodio 19 klubova. Trenirao je u Švicarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Kini i Iranu. Također, vodio je pet reprezentacija – Švicarsku, Hrvatsku, Iran, BiH te kinesku U-23 vrstu. Ali, iz te bogate karijere dva velika rezultata su mu obilježila karijeru. To su Dinamov naslov prvaka Jugoslavije 1982. godine te bronca hrvatske reprezentacije na Svjetskom nogomentnom prvenstvu koje se 1998. igralo u Francuskoj. Više o Ćiri Blaževiću doznajte na Wikipediji.

Tagged