kazališna predstava "mi tu samo spavamo" | teatar erato | scena vidra zagreb | 20.11.2023.

Mi tu samo spavamo, duhovita priča o teškim vremenima, premijerno je uprizorena u zagrebačkom kazalištu Vidra

U zagrebačkom kazalištu Vidra je u ponedjeljak, 20. studenog 2023. godine, premijerno u režiji Ištvana Filakovića uprizorena predstava “Mi tu samo spavamo”. A ovaj novi tekst Zdravka Odorčića postavlja neka univerzalna pitanja: Kakav životni obrat natjera ljude da dospiju na marginu društva? Je li to neka velika nesreća ili je u pitanju njihov izbor? Kako se dogodi da obrazovani ljudi iz srednje klase završe na ulici kao beskućnici i je li moguće da se ideološki protivnici nađu na istoj strani “barikade“?


U satiričnoj komediji Mi tu samo spavamo na duhovit su način spojene različite životne priče i generacije. A radnja predstave prati bivšeg direktora poduzeća propalog u privatizaciji, bivšu tajnicu – zviždačicu, samohranog oca te mladu poduzetnicu koja svoj posao želi legalizirati. Dvoje omiljenih prvaka hrvatskog glumišta, Ksenija Marinković i Duško Valentić uvjerljivom su glumom interpretirali uloge dvoje beskućnika, a na sceni su im se pridružili Nadia Cvitanović, u ulozi mlade poduzetnice i Robert Kurbaša, u čak tri različite uloge. Policajca, samohranog oca i glazbenika…

Do posljednjeg mjesta ispunjeno gledalište Vidre iskrenim je aplauzom ispratilo autore i izvođače. A premijeri su nazočile su mnoge osobe iz društvenog života kao što su glumice Mirela Brekalo, Matija Prskalo i Nada Rocco, glumci Zlatko Ožbolt, Roko Sikavica i Alen Šalinović, pjevačica Sanja Doležal, redatelji Branko Ivanda i Andrija Mardešić, dramski pisac i glazbenik Mate Matišić, dizajneri Nataša Mihaljčišin, Loredana i Tomislav Bahorić, illustrator i redatelj Milan Trenc, Jakov Kitarović…

Osim predstave “Mi tu samo spavamo” Teatar Erato će do kraja 2023. godine održati još dvije premijere

Nadahnuta izvedba ovih vrsnih glumaca pokazala nam je kako je moguće zadržati ljudskost i nadu i u najtežim trenucima. Producentica Lidija Ivanda nije krila zadovoljstvo nakon odigrane predstave: “Sretna sam i ponosna! Autorski tim uspio je stvoriti zaista posebno kazališno djelo koje nam vraća vjeru u čovjeka i u ljudsku dobrotu. Na tome im od srca čestitam. Puno nas je dobrih ruku prihvatilo i pomoglo dok smo gradili ovu priču poput Kulturnog centra Multimedija i Centra za kulturu Trešnjevka te im i sada najiskrenije zahvaljujem. A posebno se zahvaljujem Zoranu Šimuniću, našem novom partneru.

Partnerskom timu Teatra Erato pridružila se hrvatska tvrtka Naše klasje s brendom Aurelia – svježa tjestenina koja kao i Teatar Erato svojim dugogodišnjim radom i učenjem dokazuje da živjeti znači stvaralački se ugraditi u vrijeme i prostor u kojem živiš. Zoran Šimunić, osnivač i direktor Našeg klasja, spremno je prihvatio partnerstvo. Naime, filozofija njegove tvrtke se u mnogočemu poklapa s temeljnim idejama Erata. “Osnivajući tvrtku još prije dvadesetak godina, vodio sam se mišlju kako suvremeno poduzetništvo mora voditi računa i o široj društvenoj zajednici. Tim više me dirnula važna i aktualna tema koju ova predstava obrađuje. Zato se i unaprijed veselim budućim projektima Teatra Erato. Čestitam svima koji su sudjelovali u stvaranju ove lijepe predstave”, rekao je Zoran Šimunić.

I dodajmo, nakon zagrebačke premijere predstava Mi tu samo spavamo kreće na turneju po hrvatskim gradovima. A Teatar Erato do kraja ove, 2023. godine, čekaju još dvije premijere. Prva je predstava Ča je život vengo… koja igra u subotu, 25. studenog, u Hrvatskom domu u Splitu, a druga je Zagubljeni par, koja igra na Svetog Nikolu, u srijedu, 6. prosinca, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Više o Teatru Erato doznajte na mrežnim stranicama na adresi teatar-erato.hr.

Tagged