matija dedić - jazz.hr - zkm zagreb 2020

Matija Dedić i njegov Jazz.hr Quintet u ZKM-u priredili večer puna emocija

Jazz.hr Hrvatskog društva skladatelja je u ponedjeljak, 9. studenoga 2020. godine u Zagrebačkom kazalištu mladih posebnim koncertom “Matija Dedić Jazz.hr Quinteta” obilježio svoj 30. rođendan, ali i bogatu karijeru sjajnog Matije Dedića.

Za koncert se prodala ograničena količina ulaznica zbog epidemiološke situacije u zemlji, a publika je ispred dvorane čekala ne bi li se oslobodilo koje mjesto. Nastup je bio dostupan i putem live streaminga, a publika je uz ovacije pratila svaku skladbu koju je izveo Matija Dedić i njegov kvintet.

Na početku samoga koncerta Matiji Dediću je Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik HDS-a, uručio nagradu Miroslav Sedak Benčić povodom 25 godina njegova skladateljskog rada na području jazz glazbe, a naš slavni pijanist nije skrivao oduševljenje tom posebnom nagradom.

Koncert je otvorio vlastitom skladbom sa svog albuma Influences, nakon čega su mu se na pozornici pridružili bubnjar Kruno Levačić te kontrabasist Zvonimir Šestak. Kao trio su izveli nekoliko skladbi, a zatim su im se pridružili saksofonist Saša Nestorović te trubač Davor Križić. Vidno raspoloženi, ove legende hrvatskog jazza koje su s Matijom nastupale od njegovih samih početaka, kao uigrani kvintet priuštili su publici u dvorani i pred ekranima emotivnu te energičnu virtuoznu svirku, koja je trajala punih dva sata.

Nakon niza izvrsnih izvedbi Matijinih autorskih skladbi, ali i skladbi Davora Križića koji je publiku vodio kroz koncert, oduševljeni gledatelji dvaput su ih vraćali na bis, na kojem ih je Matija počastio između ostaloga i nadahnutom solo izvedbom jedne Arsenove skladbe.

U foajeu ZKM-a publika je mogla pogledati i retrospektivnu izložbu plakata Jazz.hr-a od proteklih 30 godina

Matija Dedić je dobitnik više od trideset nagrada Porin, objavio je više od 20 studijskih albuma, a tijekom cijelog razdoblja od 25 godina aktivan je kao skladatelj te je djelovao s brojnim sastavima, ali i kao solo izvođač.

Organizator koncerata je Jazz.hr Hrvatskog društva skladatelja. Glavna misao vodilja Jazz.hr-a je omogućiti domaćoj publici dolazak na koncerte najkvalitetnijih jazz glazbenika, educirati mlade glazbenike kroz koncerte, radionice i direktnu suradnju sa svjetskim zvijezdama, kao i dogovoriti međunarodne suradnje, na način da hrvatskim jazzistima otvore vrata za nastupe na stranim pozornicama.

Više informacija o Jazz.hr serijalu koncerata doznajte na mrežnim stranicama na adresi jazz.hr.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - -