cmrok 2 - mašinko - 2019.

Mašinko ima novi singl “Cmrok 2” – opjevan je gradski lokalitet Jakuševec

Politička obećanja i društveni žamor nisu zaobišli ni stožer zagrebačkog benda Mašinko. Potaknuti vlastitim dojmom života u metropoli, upravo su objavili spot za novi singl “Cmrok 2” u kojem je konačno opjevan nezabilazan gradski lokalitet Jakuševec.

Za ovu prigodu prekršten u Cmrok 2, predstavljen je kao “dašak prirode, poklon za građane, brijeg odmora i rekreacije”. “Cmrok 2” je punk rock petarda bačena kao prozivka ne samo vladajućima, već i apatičnim građanima, a naći će se na Mašinkovom nadolazećem novom albumu.


“Ovo je jedna vesela pjesma koja slavi to kako je u našem gradu sve super, imamo sve što trebamo, korupcija uopće ne diktira radove i projekte za poboljšanje našeg života, a stanovito smetlište možda je idealan teren za napraviti novo izletište za Zagrepčane”, pojašnjava gitarist benda Andrija Ražnatović, ujedno i autor teksta pjesme.

“U pitanju je neskriveno odavanje počasti Srebrnim krilima, samo s možda iskrenijom panoramom Zagreba u pozadini”, zaključuje Andrija otkrivajući referencu na legendarni spot Srebrnih krila i njihovog hita iz devedesetih godina prošlog stoljeća Na modrom nebu iznad Zagreba (i nezaboranih Vlatke Pokos i Slavka Pintarića Pište).

Uz poziciju na samom vrhu domaćeg punk rocka, grupu Mašinko krasi neskriveno uvažavanje etabliranih kolega sa scene

Ali prije svega i stalno rastuće publike. Specifični po neuobičajenoj postavi od čak tri gitare, isporučuju neodoljive rifove i brzo pamtljive, himnične refrene pod utjecajem kalifornijske punk škole. Glavnina njihovog stvaralaštva posveta je mladenačkim danima i njegovanju prijateljstava. A upravo kroz prizmu druženja i zajedništva provlače i nepretenciozni lokalpatriotizam.

Glazbu za pjesmu Cmrok 2 potpisuje Mašinko, snimanje je odradio Mark Mrakovčić, a mix i master Leonard Klaić. Za režiju spota zaslužan je Andrija Ražnatović, a produkciju Marko Nemec. Spot su snimali Vjekoslav Palinić i Hrvoje Baudoin koji je i montirao video spot.

Koncert u Vintage Industrial Baru – gdje kupiti ulaznice za koncert

Djelovanje na materinjem jeziku nije im sigurna karta za osvajanje regije, već garancija ekstatičnog pjevanja publike na svakom koncertu. Veliku proslavu za 10 godina benda pripremaju 17. siječnja 2020. godine u Vintage Industrial Baru.

Ulaznice za koncert mžete kupiti u pretprodaji po cijeni od 50, dok će na dan biti potrebno izdvojiti 60 kuna. Ulaznice se mogu nabaviti na pretprodajnim mjestima – Dirty Old Shop (Tratinska 18), Vintage Industrial / Grif (Savska 160) te u sustavu Entrio. Više informacija o bendu Mašinko doznajte na Wikipediji.

Video: Mašinko – Cmrok 2

Tagged