makk 2020 - međunarodna autorska kreativna konferencija

MAKK konferencija – 160.000 ljudi u Hrvatskoj koristi digitalne servise

Završio je i treći dan MAKK-a, Međunarodne autorske kreativne konferencije, koja se održava u organizaciji HDS ZAMP-a. Glavna tema današnjeg dana bio je streaming, odnosno digitalni servisi, prihodi koji se ostvaruju putem tih servisa, kao i promocija glazbenika kroz iste.

U panel raspravi pod nazivom “Streamovit put do uspjeha” raspravljali su glazbenica Lana Jurčević, Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a, Dario Draštata, direktor Dallas Recordsa i Zvone Pušić, direktor booking i promotorske agencije Yem. O tome može li se varati i lažno predstavljati uspjeh na YouTubeu i na streaming servisima govorio je Matej Zadro, stručnjak za digitalni marketing iz agencije Internet brigada.

Odmah na početku panela saznali smo zanimljive podatke

Od ukupnih prihoda od autorskih prava, 21% dolazi od digitalnih izvora. CISAC procjenjuje da će u 2020. ti prihodi rasti za 15%. Do kraja godine broj pretplatnika na streaming servise, u Europi će iznositi 78 milijuna. U Hrvatskoj uslugu nudi 9 digitalnih glazbenih servisa, ukupni broj korisnika je 160.000, a više od 100.000 plaća za tu uslugu. Autorski prihodi s digitalnih servisa u prvoj polovici ove godine u odnosu na prvu polovicu prošle, rasli su za čak 350%.

“U posljednjih godinu dana potpisali smo ugovore sa Spotifyjem, Appleom, Facebookom i TikTokom. Nitko u regiji niti u cijeloj istočnoj Europi nema sve to tako dobro obuhvaćeno poput nas”, istaknuo je Nenad Marčec, glavni direktor ZAMP-a. Dobre su to vijesti za glazbenike na digitalnim mrežama i servisima.

I domaći diskografi svoje poslovanje prilagođavaju novim trendovima: “Dugi niz godina bili smo zakinuti i imali prisutnost samo jednog digitalnog streaming servisa, Deezera. No, vjerujem da smo na dobrom putu uređenja digitalnog tržišta i sada imamo priliku funkcionirati kako naši inozemni kolege funkcioniraju već godinama”, rekao je Dario Draštata, direktor Dallas Recordsa. Lana Jurčević istaknula je kako su glazbenici na društvenim mrežama i servisima zapravo kreatori sadržaja: “Odnos s publikom na digitalnim platformama digao mi je i karijeru i koncerte na jednu sasvim novu razinu.”

Digitalne mreže – moćan alat za mlade glazbenike putem kojih mogu započeti karijeru

Nenad Marčec je istaknuo kako su za mlade glazbenike digitalne mreže gotovo jedini, ali moćan alat do te mjere da mogu putem njih započeti svoju karijeru. No, mogu li i stariji glazbenici iskoristi prednosti digitalnih platformi?

Zvone Pušić iz Yema smatra da mogu, prilagode li svoj zvuk i izričaj onome kakvog promovira njegova booking i event agencija. Oni zastupaju na YouTubeu omiljene izvođače novih generacija, imena kao Vojko V, Krankšvester, Porto Morto, High 5, Grše, Buntai, Nemanja, Pocket Palma, Irena Žilić ili Z++, od kojih posljednjih troje nastupaju i na MAKK konferenciji.

Matej Zadro, stručnjak za digitalni marketing objasnio je kako kod nas i glazbenici i menadžeri ulažu zasebno novac u stvaranje svojih izvođača, ali ne stvaraju nove platforme: “Ne razmišljamo da se svake 4 godine mijenja profil prosječnog konzumenta glazbe. Morate evoluirati. Vidimo neke natruhe stvaranja tih platformi kod nas, recimo kanal koji ima Z++, Kuku$ i još njih par. To je taj smjer.”

Panel raspravu moderirao je Goran Kurjak, a za glazbeni dio pobrinuo se mladi osječki glazbenik Z++, pravim imenom Zvonimir Husnjak

Izveo je pjesme Crno + zlatno i Ljeto već je gotovo kojim je nedavno najavio svoj drugi album. Kao MAKK-ovski bonus izveo je svoju obradu evergreena Ti si mi u krvi autora Kornelija i Spomenke Kovač, pjesme koju je proslavila izvedba Zdravka Čolića.

MAKK se nastavlja u četvrtak, 26. studenoga 2020. godine i to intervjuom s Damirom Urbanom. U petak nas očekuje panel rasprava pod nazivom Glazba preko granica stoljeća i država na kojoj će MAKK ugostiti Dina Merlina, Momčila Bajagića Bajagu i Huseina Hasanefendića Husa. U glazbenom dijelu konferencije nastupit će kantautorica Nika Turković i synth pop duo Pocket Palma.

O MAKK-u

Osmo izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije – MAKK 2020 – održava se od 23. do 27. studenoga 2020. godine u organizaciji službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja. U online izdanju, ovogodišnji će MAKK kroz pet dana ponuditi bogat besplatni program, stručne panel diskusije te razgovore s kreativcima o temama kulturne i kreativne industrije, kako smo preživjeli 2020. i što nas čeka u budućnosti.

Također, pričat će se i o razvoju digitalnog tržišta i njegovim potencijalima te novostima Zakona o autorskom i srodnim pravima. Pratite nas online i pridružite nam se u još jednoj MAKK konferenciji koja je oduvijek bila mjesto pozitivne energije, razmjene iskustava i znanja i uživanja u razgovorima i u pričama kreativaca.

MAKK je već tradicionalno jesensko mjesto susreta i razmjene mišljenja profesionalaca iz raznih umjetničkih grana, državnih institucija, kao i pravnih stručnjaka, medija i poduzetnika vezanih za nove digitalne tehnologije. Glavni cilj konferencije je predstavljanje stvaralaštva i inovativnih praksi istaknutih kreativaca iz Hrvatske i inozemstva te podizanje svijesti o važnosti autorstva i ekonomskog potencijala kreativnog proizvoda.

Sve o MAKK konferenciji i njezinom 8. online izdanju doznajte na mrežnoj stranici na adresi makk.hr.

MAKK konferencija – 3. dan

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -