maja posavec - bye bye saturn - 2021.

Maja Posavec poziva na svemirsko putovanje uz album “Bye bye Saturn”

Uvijek originalna, nježna, ali i posebna, glazbenica i glumica Maja Posavec predstavlja svoj dugoočekivani studijski album “Bye bye Saturn”. Album je nastajao tri godine, a publika ga je imala priliku okusiti singlovima “Trnoružica”, “Biljke” i “Daleko od nas”.

Dio pjesama na albumu inspiriran je raznim pop izvođačima poput Doris Dragović, Anne Oxe i njihovim festivalski nastupima. Zanimljivost je i da se na albumu se nalazi i jedna cover pjesma, riječ je o pjesmi “Piši mi” grupe Magazin koju je Maja prepjevala u “Laži i meni”.

Izlazak albuma prati i objava istoimenog singla Bye bye Saturn koja je dio filma Krhko redatelja Tomislava Šobana. A u njemu je Maja utjelovila ulogu protagonistice Alme: “Snimili smo ju Ivan Kapec na bariton gitari i ja. Htjeli smo dobiti svemirsko putovanje zvukom, koje vremenom postaje intimno. Za mene je ta pjesma istovremeno i meditativna i katarzična, jer se radi o uvidu da je dobro postojano u Svemiru za svakog ponaosob. Spoznaja da iako znamo malo, u pravom trenutku znamo dovoljno. Možda su to sve velike riječi, možda je to samo ljubavna pjesma sa zalaskom Sunca.”

Dio teksta jedne druge pjesme grupe Magazin iskoristila je u pjesmi Avion: “To je dio mog kulturalnog nasljeđa, dio mog odrastanja. Moj glazbeni ukus se izmijenio od tada, ali moje emotivno tijelo je i dalje vezano za to razdoblje i ja mu se u svojoj glazbi vraćam i nanovo ga stvaram iz današnjeg mjesta.”

S Majom su na albumu “Bye bye saturn” surađivali stalni suradnici i prijatelji

To su Tomislav Labaš i Ivan Kapec, ali tu su i kolege i aranžeri. To su Saša Jungić, Nenad Kovačić, Franjo Klinar, Marino Vinja, Damir Mihaljević, Silvio Bočić i Jurica Štelma. Spomenimo i Berko Muratović, Dean Melki, Matej Milošev i Ivana Starčević. Dizajn albuma izradio je Plac studio, a sve fotografije potpisuje Vesna Zednik. Više o Maji doznajte na Wikipediji.

“Neke pjesme su već postojale, a neke su, poput Sretna nastale tek nedavno. Negdje oko Božića sam preslušavala raf mix albuma i nedostajala mi je jedna sretna pjesma. Na vlastiti zahtjev napisala sam pjesmu za koju sam smatrala da nedostaje na albumu. Pjesme Ariel i Biljke dio su mog kazališnog života. Prva je pjesma Daria Marušića iz predstave Oluja kazališta Ulysses. Znala sam da ću jednog dana tu pjesmu snimiti. I evo je, kao uvod u sam album. Pjesma Biljke je nastala tijekom rada na predstavi Bilo bi šteta da biljke krepaju. Nju je producirao Kunsteatar, a tekst pjesme sam napisala zajdeno s autorom drame Ivorom Martinićem“, rekla je Maja.

Video: Maja Posavec – Bye Bye Saturn

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -