večer s cohenom - maja posavec i ivan kapec - 2019

Maja Posavec i Ivan Kapec predstavljaju hommage album “Večer s Cohenom”

Maja Posavec i Ivan Kapec na bariton gitari, svoj hommage neponovljivom “umjetniku ljubavi i smrti” Leonardu Cohenu ovjekovječuju albumom “Večer s Cohenom”. Nakon niza rasprodanih koncerata omiljena pjevačica i glumica i gitarski virtuoz svoju interpretaciju kao posvetu neprežaljenom umjetniku odlučili su izdati i na nosaču zvuka. “Zatvorili smo se u studio jedan dan i odsvirali neke od pjesama koje izvodimo. Rezultat je na CD-u. Cohen je ogroman autor i pjesnik, samo slušati ili čitati njegova djela je nevjerojatno zadovoljstvo. Nama je drago da smo se usudili ući u to more i zaploviti njime. Jedan dio tog puta je na ovom albumu”, rekla je Maja Posavec.

“Naposljetku, još jedno svjedočanstvo o dugovječnosti i aktualnosti Cohenovih pjesama predstavlja i ovaj jedinstven album, koji uz Leonarda potpisuje dvoje istaknutih hrvatskih glazbenika, versatilni jazz i fusion gitarist Ivan Kapec i mlada kantautorica osebujnog i sugestivnog glasa, Maja Posavec. Al, da podsjetimo, riječ je o muzičarima koji u vrijeme objavljivanja Cohenovog prvog albuma Songs of Leonard Cohen (1967) još nisu bili ni rođeni! Ovo samo po sebi možda i više od svega svjedoči o izuzetnom senzibilitetu i umješnosti ovih naših glazbenika koji su, bez obzira na vremensku i geografsku izmještenost te usprkos stilskoj raznovrsnosti Cohenova opusa (koji svoja ishodišta nalazi u sjeverno američkom folku, francuskoj šansoni i andaluzijskom flamencu) uspjeli dubinski proniknuti u srž Cohenovog kanona…”, napisao je spisatelj Damir Šodan.

“Ivan Kapec i ja već dvije godine nastupamo s programom Večer s Leonardom Cohenom. Na tim večerima osim što pjevam ja i govorim Cohenovu poeziju. Početna zamisao je bila da to bude meditativna večer poezije. Kada smo počeli s probama, znali smo da ne želimo samo odsvirati Cohena i polazili smo uvijek od teksta te tražili našu osobnu autorsku interpretaciju. Oboma je to išlo dosta spontano, oboje smo zaljubljenici u poeziju i Cohen nam je davao puno prilika da se izrazimo. Ono što nismo mogli očekivati i što smo se malo i bojali jest reakcija publike. No ona je odgovorila s otvorenim stavom prema našim interpretacijama, pratila nas je u tišini i stvaralo se polje povjerenja u kojem smo mogli izmjenjivati svoje tuge, boli, strasti i veselja sve preko omiljenog Cohena. Vrlo brzo se rodila ideja da materijal snimimo što smo i učinili ovo ljeto”, rekla je Maja Posavec.

Dizajn albuma potpisuje Dubravka Zglavnik Horvat, a za fotografije je zadužen Hrvoje Banić. Autorica koncepta i urednica izdanja je Maja Posavec.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -

1 thought on “Maja Posavec i Ivan Kapec predstavljaju hommage album “Večer s Cohenom”

Comments are closed.