luka modrić - autobiografija "moja igra" | 2019.

Luka Modrić, najbolji nogometaš svijeta, predstavlja svoju autobiografiju nazvanu “Moja igra”

Luka Modrić ušao je u nogometnu povijest kada je 2018. godine osvojio ono što nitko prije njega nije – sve četiri najprestižnije svjetske nagrade za najboljeg igrača svijeta u istoj godini – Zlatnu loptu Svjetskog prvenstva, FIFA-in The Best, Nagradu UEFA-e i Ballon D’Or. Prije toga, kao kapetan i najbolji igrač odveo je Vatrene do srebra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i učinio sve nas dijelom povijesti. Ovaj samozatajni igrač čiji je put od djetinjstva u izbjeglištvu do svjetskog nogometnog vrha bio popločan kontinuiranim sumnjama i nepovjerenjem, konačno je osvojenim trofejima s Real iz Madrida i Hrvatskom nogometnom reprezentacijom doživio da mu ime bude upisano u panteonu pobjednika.

Poznat kao čovjek od malo riječi, u svojoj životnoj ispovijesti Luka po prvi put otkriva brojne nepoznate detalje iz svog djetinjstva, opisuje nogometne početke, razotkriva pozadinu svih ključnih trenutaka u Dinamu, Tottenhamu i Real Madridu te donosi svoj osobni pogled na vrhunac svoje karijere. A to je dramatičan put do spektakularnog finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. O čemu je razmišljao u prijelomnim utakmicama, o svom odnosu s ključnim igračima i trenerima, o osjećaju koji ga stalno goni na teren, ali i najvažnijim osobnim trenucima, ljubavi, obitelji, gubicima, doznajemo u priči čovjeka koji je došao do vrha s namjerom da na njemu ostane.

Promišljen razigravač, nogometni maestro, kako ga mnogi nazivaju, rođen sa žarom da se dokaže i vodi, odgojen skromno i radišno, s pravom dozom inata i vjere u sebe, Luka Modrić danas je simbol odlučnosti i ustrajnosti, a njegova životna priča inspiracija za sve koji je žele čuti. Kad ti kažu: nisi dobar, ti odšuti, primi, razradi i vrati se na teren odlučniji i snažniji da dokažeš kako nisu bili u pravu. Ali ne zbog njih, nego zbog sebe i igre same.

Autobiografiju Luke Modrića su preporučile njegove kolege i nogometne veličine

“Njegovo, s njegovim i naše, Svjetsko prvenstvo 2018. godine i povijesni pothvat, svjedoči nam i daje kapetana koji se na totalnom izmaku snaga, u posljednjim sekundama produžetaka, kroz preguste Ruse, probija u trku od centra do šesnaesterca, ne bi li poslao jasnu poruku – poruku potpunog davanja. Poruku pobjede i pristupa. Poruku vrijednosti. I ta je poruka prava zastava čovjeka Luke Modrića. […] Dvije ga riječi, vjerujem, najbolje opisuju: skromni genije.” (napisao je Zvonimir Boban)

“Kad analiziramo njegovu karijeru, pogotovo uzevši u obzir njegovu osobnu povijest i najranije djetinjstvo, on je dokaz da talent nadjačava mišiće. Luka Modrić sjajan je uzor svim mladim igračima, bez obzira na visinu, stas i snagu. Imam samo najljepše želje za čovjeka koji je pobijedio sve argumente vezane za tjelesnu građu tako što je pokazao da jednostavno zna igrati!” (napisao je sir Alex Ferguson)

“Kad pročitate njegovu priču, razumjet ćete kako uspjeti u životu unatoč teškoćama i predrasudama na koje nailazite.” (napisao je Gareth Bale). “Igrajući uz Luku vrlo sam rano shvatio o kakvom je nogometnom geniju riječ. U ovoj knjizi saznao sam više o mukotrpnom putu koji je moj veliki prijatelj morao prijeći kako bi došao do vrha. To mogu samo najjači.” (napisao je Karim Benzema). “Luka je divan igrač, talentiran i odgovoran. U igri postaje bjelodano da je usto i velik čovjek jer uvijek stavlja ekipu na prvo mjesto. Pročitavši njegovu autobiografiju, jasnije mi je kako je uspio postati najbolji na svijetu, a i dalje ostati onaj isti skroman dečko.” … (napisao je Raphaël Varane). “Lukina životna i nogometna priča oduzima dah. Emocije su srž ove priče.” … (napisao je Marcelo).

Izvadci iz knjige “Moja igra” koju je napisao Luka Modrić

Promašim li, a Danci pogode za 3:1, bit će gotovo nemoguće vratiti se. Pa nije moguće da promašim dva jedanaesterca u tako kratkom i važnom vremenu. Nikada se ne bih oslobodio tog groznog osjećaja. Bio sam miran kad sam drugi put namjestio loptu na bijelu točku. Točku na kojoj se sve može prelomiti. Na štitu ili s njime. U glavi sam tog trenutka jak, uvjeren sam da ću pogoditi. Kad sam krenuo, krajičkom oka vidio sam da je otišao udesno prije šuta i pucam po sredini. Ušla je! Blizu njegovih ispruženih nogu, ali mreža se koprca! Laknulo mi je, barem na trenutak. Vraćam se prema centru, i tada ljutito sam sebi rukom odgurujem glavu. Zašto tako nisi pogodio u 116. minuti?!

Tradicija je u reprezentaciji da u krugu prvo izbornik kaže svoju završnu riječ, a potom i kapetan. Nakon toga kapetan uzvikne Iznad svih!, a momčad zajedno uzvrati: Hrvatska!. No, ovaj sam put osjetio potrebu nešto posebno reći momčadi: “Danas igramo za nas, za naše obitelji i za našu djecu. Igramo za one s kojima smo zajedno proživjeli sve patnje koje smo prolazili. Ova utakmica je naše finale! Garantiram vam, ako prođemo, idemo do finala!

O Luki Modriću, kapetanu Vatrenih

Luka Modrić rođen je 1985. godine u Zadru. A on je hrvatski je profesionalni nogometaš koji igra za klub Real Madrid na poziciji veznog igrača. No, on je i kapetan je hrvatske nogometne reprezentacije. Nogometnu je karijeru započeo u Zadru, a prve naslove državnog prvaka osvojio je sa zagrebačkim Dinamom. Nakon četiri godine u Tottenhamu nastavio je karijeru u Real Madridu. A ona je kulminirala osvajanjem petnaest trofeja, od kojih četiri Lige prvaka.

Modrića smatraju jednim od najboljih midfield igrača današnjice. Ali i jednim od najvećih hrvatskih igrača svih vremena. Godine 2018. postao je prvi nogometaš na svijetu koji je u istoj godini osvojio četiri najprestižnije zlatne nagrade za najboljeg igrača. Točnije, osvoji je Zlatnu loptu Svjetskog prvenstva, nagradu FIFA-e za najboljeg nogometaša, UEFA-inu nagradu za najboljeg igrača i Ballon D’Or France Footballa.

Među nagradama i trofejima ističu se još i tri UEFA-ina Superkupa, četiri osvojena FIFA-ina svjetska klupska prvenstva, nagrada za najboljeg veznog igrača Lige prvaka, najboljeg igrača svjetskog klupskog prvenstva i nagrada za najboljeg sportaša svijeta u izboru Međunarodnog udruženja sportskih novinara. Oženjen je Vanjom Modrić (rođ. Bosnić) i otac je troje djece. A Moja igra njegova je prva knjiga. Više o Luki doznajte na Wikipediji.

Tagged