lika kolorado - kontura I 2022. I lucija rukavina

Lika Kolorado se singlom i spotom “Kontura” pozabavila odnosom prema ženama

Lika Kolorado, hvaljeni domaći bend, objavio je naslovni singl albuma “Kontura” skupa s pratećim videospotom. Mlada domaća glumica Lucija Rukavina zvijezda je spota “Kontura”, šminku potpisuje Sanja Hrstić, asistentica šminke i odgovorna za kostime je Iva Rukavina, a za kameru je zaslužan Igor Ilić. Režiju spota potpisuje pjevač i autor benda, Filip Riđički.


“U jeku novonastalih događanja, uključujući nedavnu, katastrofalno nazadnu odluku Vrhovnog suda SAD-a po pitanju pobačaja, napravili smo spot koji podsjeća da je, barem koliko mi primjećujemo, mizoginija u našim prostorima stvar sustavne represije koja je duboko u našem društvenom poretku, toliko maliciozno suptilna da ju često zaboravimo i primijetiti. Svi mi, svaki jedan od nas, na svoj neki način, bez obzira na spol, održavamo taj poredak na životu, često nesvjesni da to činimo”, poručili su iz benda.

Pjesma govori o očekivanjima koja se imaju prema ženama

“U ovoj pjesmi i spotu pokušali smo govoriti o očekivanjima koje imamo prema ženama i njihovim tijelima. Tj. kako izgledati, kako se ponašati, što od tih tijela tražiti, često robotski odstranjenima od osobe kojoj ono pripada. Djevojka koja dolazi na set te je podložena sređivanju za neko snimanje postaje nešto drugo. Ona postaje netko drugi… Neka fiktivna i često nedostižna slika ideala kojega svi namećemo jedni drugima. Unatoč znanju koliko ono može štetiti i koliko put ka tom nedostižnom idealu proždire individuu i društvo kojem pripada”, dodaju članovi grupe Lika Kolorado.

“Ni mi u bendu nismo imuni – sama Kontura svojevrsno je pomirenje. To je priznanje, barem mene kao autora teksta, koliko i sam očekivanjima podržavam taj plastični standard ženskoga tijela i ljepote. I to bez obzira koliko god je prečesto nedostižan. Od mene se očekuje da od tebe to očekujem… Tako kaže sama pjesma. A u samom refrenu gdje inzistiram da se svaki jedan od nas lomi gdje žulja, lomi tamo gdje ne možemo popuniti taj plastičan, nametnuti kalup onoga što smo sami na pijedestal postavili kao ono čemu moramo stremiti. Zaključak je ovoga benda da je i to nametanje ideala ženskoga tijela itekako faktor, koliko god bio suptilan, zabrane suvereniteta žene nad vlastitim tijelom. Jedan je od koraka između suptilnog nametanja onoga kako očekujemo od tebe da izgledaš. Do upravo groznih, recentnih događanja po pitanju ženskih prava”, rekao je Filip Riđički. Više o bendu Lika Kolorada doznajte na njihovoj Facebook stranici.

VIDEO: Lika Kolorado – Kontura

Tagged