marija koruga i ivana tkalčić / lauba zagreb

Lauba – kuća za ljude i umjetnost, započela je jesenski program izložbama Marije Koruge i Ivane Tkalčić

Nakon ljetne stanke, Lauba – kuća za ljude i umjetnost započela je jesenski program otvorenjem dviju samostalnih izložbi – Marije Koruge pod nazivom “Prisutne” i Ivane Tkalčić pod nazivom “BWPWP / Back When Pluto Was a Planet”. Nastavljajući se na svoje prethodne projekte koji su se bavili reinterpretacijom svjetske i hrvatske povijesti likovnih umjetnosti, novi ciklus radova Marije Koruge u Laubi tematski obuhvaća povijest hrvatskih znanstvenica i umjetnica koje nisu isključivo unutar likovnih područja. Izložba Ivane Tkalčić u Laubi obuhvaća različite aspekte Ivaninog izražaja kroz medije koji uključuju video radove, arhivske i dokumentacijske materijale, kolaže, objekte i instalacije.

U središtu njenog umjetničkog istraživanja je utjecaj obitelji i genetičke obiteljske podloge na pojedinca te na formiranje prve percepcije o svijetu kroz obiteljska sjećanja s jedne strane te s druge utjecaj novih tehnologija i društvenih mreža na percepciju pojedinca. Izložba je inspirirana leksikonom Naše žene, s čijim će se autorima Ivanom Skuhala Karasman i Lukom Boršićem 3. rujna u Laubi održati panel diskusija.“Zadovoljstvo nam je što jesenski program Laube – kuće za ljude i umjetnost možemo otvoriti dvjema izložbama umjetnica mlađe generacije. Izložbe Prisutne i BWPWP / Back When Pluto Was a Planet iako vrlo različite, obje se bave temama suvremenog društva. Marija Koruga akvarelima velikih formata, koji se referiraju na rad šest velikih žena iz hrvatske povijesti, upućuje na potrebu da se način na koji pristupamo povijesti preispita. Izložba Ivane Tkalčić koncipirana je tako da posjetitelja vodi kroz različite stupnjeve stvarnosti. Pristupajući pojmu arhiva, Ivana kolažira dokumente obiteljske memorije istodobno primjenjujući svoj osobni digitalni arhiv društvenih mreža u video kolažima. Ovi radovi potiču nas na razmišljanje koliko je tehnologija promijenila ne samo našu komunikaciju, nego i način shvaćanja realnosti”, rekla je Jasmina Šarić, Laubina kustosica koja je otvorila izložbu.

Nakon otvorenja, druženje se nastavilo u Laubinom vrtu uz nastup Mormorsmora, rezident DJ-a kolektiva Živa muzika.

Izložba će za javnost biti otvorena od 27. kolovoza do 10. rujna 2019. godine, svaki dan od 14 do 22 sata, a subotom od 11 do 22 sata. Razgledavanje i kupnja izloženih umjetnina moguće su uz ulaznicu po cijeni od 25 kuna za odrasle i 10 za djecu.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -