kud fichfirichi - prokleta je nedilja - 2021.

KUD Fichfirichi, umjetnici novog kova, predstavljaju “Prokleta je Nedilja”

KUD Fichfirichi novi je glazbeni kolektiv koji je stopio kremu dalmatinske i istarske scene. Kulturno umjetničko društvo novog kova čine Saša Antić (TBF) i Branko Dragičević (Valentino Bošković). Tu su i Marco Grabber, Ivan Arnold, Frane Delić i Vladimir Garić iz “4 Tenora”. Svi oni zajedno izbacuju svoj premijerni singl “Prokleta je Nedilja” pod okriljem Dancing Beara.

Iako je mnogima nedjelja nemila, jer iza nje slijedi najomraženiji dan u tjednu. Ali to nije razlog zašto su KUD Fichfirichi posvetili pjesmu sedmom danu u tjednu. Ako se pitate što je momcima nedužna nedjelja skrivila, slijedi obrazloženje.

Naime, u ovo doba pandemije koronavirusa dojma smo kako je svaki dan pomalo proklet na neki način. Osobito “nedilja”, koja je u našem društvu simbol druženja s najbližima. Nažalost, zbog korone je nedjelja izgubila svoj stari sjaj. Upravo su taj gubitak sjaja i svakodnevica puna straha glavna nit vodilja singla Prokleta je Nedilja.

Pjesma dočarava otuđenost i tjeskobu koja se nakupila u nama tijekom svih ovih mjeseci. Ona dočarava i vapaj za “starim normalnim”, jer nam je svima više puna kapa novog normalnog. “Pjesma reflektira vremena u kojima živimo, odnosno našu viziju tih vremena. Kao da je svaki dan proklet, a najprokletija je nedjelja. Fali nam druženje s najbližim osobama i dragim ljudima”, rekao je Marco Grabber.

Atmosfera singla dočarana je i u genijalnom spotu prepunom zanimljivih i pitkih metafora

Poput pjesme, spot dočarava otuđenost od svijeta i život unutar svoje “čibe” (ili kaveza, op. ur.). U spotu papiga predstavlja običnog malog čovjeka, a on mašta o izlasku van “čibe” i povratku u normalan život. S druge strane, orao prikazuje vlast i dominaciju institucija nad našim životima. A voditelj i publika predstavljaju imaginaciju papige o boljem svijetu izvan zatvora.

Tekst potpisuju Saša Antić i Branko Dragičević, a glazbu Marco Grabber i Ivan Arnold. U pjesmi gostuju tenor Vladimir Garić (4 Tenora), splitski meštar i glazbenik Frane Delić Cipa, gitarist Fog Frog Dog te slovenski gitarist Robert Pikl (Manouche). Krešimir Tomec (Cubismo) stoji iza mixa i masteringa, a producent pjesme je Marco Grabber. Pjesma je snimana po raznim splitskim studijima u siječnju 2021. godine. Više o The 4 Tenors doznajte na njihovoj Facebook stranici.

Video: KUD Fichfirichi – Prokleta je Nedilja

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -