kazalište moruzgva - jel tako zorane? - foto: bojan zibar - 2021.

Kazalište Moruzgva oduševilo premijerom predstave “Jel tako, Zorane?”

Kazalište Moruzgva, na čelu s osnivačicom, glumicom Ecijom Ojdanić, je u neizvjesnoj prošloj, ali i ovog godini obradovala tisuće lica. Nastupi ove kazalište trupe zaslužili su gromoglasan pljesak baš svaki put. A snagu crpe iz svakodnevnih, realnih situacija u kojima se svi ponekad nađemo. I u tome i jest sva ljepota, jer svi smo prije svega ljudi.

Ljudi koji bi uvijek trebali biti tu jedni za druge, baš kao što su glumci kazališta Moruzgva uvijek tu radi publike. A ona im svakim gostovanjem daje velik vjetar u leđa. Kazalište nije otkazano, baš kao ni gluma, ni emocija i empatija. Za mnoge je život bez kazališta nezamisliv. Njegova je veličina neosporiva, a nerijetko upravo predstave potiču da se preispitamo, da progledamo, nasmijemo se, napunimo ili rasplačemo. Umjetnost je moći dotaknuti publiku i upravo svaki glumac kazališta Moruzgva, to uvijek ima na umu.

Upravo jedna takva predstava u koprodukciji Kazališta Moruzgva i dubrovačkog kazališta Marina Držića iznjedrila je pravu poslasticu vrijednu gledanja. To je predstava Jel’ tako, Zorane? koja je krajem rujna imala svoju zagrebačku premijeru u kazalištu Vidra. Predstava je osvojila ovacije publike oba dana, što je pokazatelj da kazalište Moruzgva ima novi kazališni hit. Dodamo da je autorica predstave Tanja Mravak, dok ju je režirala, adaptirala i dramaturški obradila Tamara Damjanović.

Predstava “Jel’ tako, Zorane?” napravljena je po književnom predlošku virtuoza kratkih priča Tanje Mravak

Ona je ovu minijaturu napisala upravo za kazališnu svrhu. Priča, a tako i buduća predstava, u fokusu ima obiteljski događaj koji razotkriva njihove neuralgične točke iz prošlosti. Priča se istovremeno isprepleće s aktualnim događajem člana obitelji koji je nehotice izazvao sukob s osobom drugačije nacionalnosti. Vječno pa tako i danas, aktualne teme u ovom su tekstu oblikovane uz veliku dozu humora. On se s jedne strane suptilno poigrava s klišejima dalmatinskog mentaliteta, a s druge donosi toplu ljudsku priču o malim, svima nama tako bliskim, sudbinama o kojima se često ne usudimo govoriti. Upravo je prepoznavanje na ljudskoj osnovi jedna od bazičnih kvaliteta Tanjinog pisma.

Lica na sceni utjelovili Ecija Ojdanić (u alternaciji s Barbarom Nolom), Vedran Mlikota (u alternaciji s Goranom Grgićem) Csilla Barath Bastaić (u alternaciji s Ivom Kraljević), Paško Vukasović (u alternaciji s Ivanom Čuićem) te Petra Svrtan (u alternaciji s Ivom Šimić Šakoronja).

Kazalište Moruzgva predstavlja obiteljsku priču… Možda na trenutke i toplu obiteljsku priču

Jer obitelj je mjesto trajnih trzavica, intenzivnih emocija, zataškavanja, zamjeranja, zajedništva, uzajamnosti… Obitelj je mjesto velikih i neizgovorenih očekivanja. Dodajmo da će Kazalište Moruzgva s predstavom Jel’ tako, Zorane? uskoro krenuti na jesensku turneju diljem Hrvatske. Više informacija o datumima predstava možete pronaći na mrežnim stranicama na adresi moruzgva.com.

Zagrebačku premijeru u kazalištu Vidra nisu propustili brojni slavni. Među prisutnima izdvojit ćemo poznate, kao što su Monika Olujić, Doris Pinčić, Boris Svrtan, Emina i Daniel Kušan, Duško Modrinić, Ivan Tandarić, Davor Meštrović, Ksenija Marinković, Mia Negovetić, Vesna Ramljak, Aldo Tardozzi, Dražen Bratulić te mnogi drugi.

Tagged