zagrepčani - trg bana jelačića, zagreb - ožujak 2021.

Kakvu vrstu zabave vole Zagrepčani?

Najveći grad u Hrvatskoj privlači horde stranih turista, a obilazak Gornjeg grada bez par fotki s gostima iz Koreje, Kine ili Japana teško da je moguć. I dok srednjeeuropska arhitektura i bogato kulturno, povijesno i gastro naslijeđe privlači strance da dođu u njima počesto iznimno povoljnu destinaciju, kakvu zabavu preferiraju Zagrepčani?


Gaming

Nove generacije imaju i nove oblike zabave. Zagreb je jako gaming središte s par esports timova. PlayStation je gotovo religija za mnoge gamere, a igranje lokalnih PES turnira zabava kroz generacije. I online gaming s igrama poput COD Warzone i Fortnitea je popularna među mlađim Zagrepčanima. Brojni ljubitelji nogometnih simulacija sudjeluju u E-ligi Hrvatskog telekoma u kojoj se s hrvatskim klubovima igrači natječu u Fifa 21 igri.

S obzirom da su Hrvati u vrhu mobilne gaming industrije s velikim uspješnim developerima, ne čudi popularnost mobilnih igara, a igre poput Clash Royale, Brawl Stars ili Casual slot naslovi na stranicama kao što su Rizk casino su među top zabavama u slobodno vrijeme.

Špiciranje gdje ti baristi znaju narudžbu napamet

Kao i većina stanovnika Hrvatske, ispijanje kave za ljude u glavnom gradu je svakodnevni ritual. Većina Zagrepčana omiljeni kafić ima u kvartu, s konobarom je na ti, a čim se uspostavi kontakt pogledom, stiže kava s hladnim mlijekom, čaša vode i najnoviji trač.

Lokaciju za ispijanje kave mnogi imaju i u blizini posla, a procedura je slična. Posebna je priča subotnja kava za koju se ide na špicu ili lokalnu terasu u nešto dotjeranijem izdanju, pretresa se tjedan i ultimativno opušta uz čašicu razgovora.

Sljeme, nasip, Jarun

U studentskim danima, subota ujutro bila je rezervirana za hodanje na Sljeme. Bili student ili rekreativac željan prirode, kojim god označenim putem, biciklom ili pješke krenete za lijepog vremena gomila sugrađana će vam praviti društvo. Na vrhu se uz odličan pogled i druženje obavezno pojede grah ili štrudla. Bilo da idete do vrha ili kratku šetnju do Medvedgrada, kvalitetno uređene staze po Zagrebačkoj gori omiljeno su izletište za stanovnike ispod Medvednice.

Rekreativci par krugova na rolama, biciklu ili trkaćim tenisicama rado odrađuju oko Jaruna. Uređene šetnice, mjesta za piknik, kafići, klubovi i restorani čine Jarun top destinacijom za vikend bijeg od betonske užurbanosti. Skoro 20 kilometara kroz grad teče rijeka Sava, a na njenim nasipima se odvija aktivna rekreacija u velikom broju.

Šoping… Zabava?

Kao i ostali veliki europski gradovi Zagreb ima brojne gigantske šoping centre. Zađete li subotom popodne u jedan od njih, mogli bi biti iznenađeni ogromnim gužvama. Pomalo amerikarizirano, šoping centri su postali popularna okupljališta gdje se uz tjednu kupovinu često obavi brzi ručak ili kava na terasama kafića.

Noćni život odvija se u barovima, pubovima, kazalištima i klubovima. Veliku popularnost u zadnjih nekoliko godina imaju pub kvizovi. Tematski barovi i klubovi okupljaju rockersku publiku u mjestima poput Vintage Industrial Bara, blues u Route 66, a brojni su klubovi u kojima mladi slušaju regionalnu narodnjačku glazbu. Među kultnim klubovima još uvijek radi Sax! – klub hrvatskih glazbenika, Močvara kao okupljalište alternativnije publike, KSET- studentski klub FER-a i brojni drugi.

Zagreb je lokacija brojnih velikih koncerata i festivala, a najpopularnije lokacije su zagrebačka Arena i Dom Sportova za veće koncerte te Tvornica ili Šalata za nešto manje nastupe.

Tagged