josipa lisac - poprock.hr 2020

Josipa Lisac, Tomislav Uhlik i Mirela Priselac Remi nastupaju u emisiji Poprock.hr

Josipa Lisac jedinstvena je glazbenica, diva koja je zadužila hrvatsku glazbenu scenu. Od “Dnevnika jedne ljubavi” pa sve do posljednjeg singla koji je plasirala, pjesme “Daleko”, čuje se i osjeti njena originalnost. Od Bacha do rocka, Josipa objedinjuje sve najljepše od glazbe. Na ovogodišnjoj dodjeli Porina uručen joj je Porin za životno djelo, kao i Tomislavu Uhliku, dirigentu i skladatelju. Ovaj tjedan Josipa Lisac gošća je emisije PopRock.hr u kojoj je napravila kratki presjek, koliko je to bilo moguće, cijelog svog dosadašnjeg rada, te zajedno s voditeljicom Tamarom Loos povukla paralelu između glazbenih puteva “onda i danas”.


“Svjedočim vremenu u kojem je duh bio ogroman. Radilo se puno, bilo je idealizma, Karlova (Karlo Metikoš, op.a.) energija, Ivica i njegovi tekstovi i energija. Slušalo se sve, slavio se svaki ton. Međutim, nisu ni tada bile bajne kritike. Svatko je imao nešto za reći. I zapravo naučiš da je potrebno vrijeme koje će reći što je to. I moraš probati, a ne unaprijed reći ja ne mogu. Ljudi moraju probati”, komentirala je Josipa izazove današnjih glazbenika u odnosu na izazove na koje su nailazili prije.

A na pitanje o mnogobrojnim suradnjama s mladim ljudima, Josipa je rekla; “Ja sam čekala te generacije koje su dolazile i znala sam da ću moći s njima komunicirati. Mladi mene jako dobro razumiju kao i ja njih. Jazz, pop, rock, new age, etno, filmska glazba; mene sve to fascinira i osjećam se dobro u svemu tome. Rap glazba primjerice, Ritam grada Marina Ivanovića, pa to je jedna od najljepših pjesama napisanih Zagrebu. Tu je sada i nova pjesma Daleko, pjesma bračnog para Veverec – Starešinić i nekako, svidjela mi se, naročito kako Toni Starešinić glazbeno razmišlja. Sada surađujemo, jako je muzikalan i darovit. Pjesma Daleko došla je u ovo vrijeme, koje je vrijeme nevolja i koje mi vjerojatno još nismo shvatili; upravo to prikazuje i kroz video spot, što čovjek može učiniti sa svim što ga okružuje.”

Osim Josipe Lisac, ovaj tjedan kroz studio PopRock.hr-a proći će i Mario Regelja, frontmen grupe Ljubavnici i Remi iz grupe Elemental.

Remi je najavila novi album pod nazivom Ilica: “Ovo je drugi album koji izdajemo kao samostalni diskograf. Ima mudrosti i zrelosti u načinu na koji ćemo promovirati album, ali što se tekstova tiče, zrelost znači da je možda dosadan. Mi smo se trudili biti nezreli i zaigrani u tome što radimo.”

Bend Ljubavnici ima novu pjesmu i planiraju predstavljanje na CMC festivalu ove godine, kao i album prvijenac.

“Pjesma Ne zaboravi me je prpošna i plesna. Ekipa koja je radila na pjesmi je standardna ekipa – Luka Kovačić, Matija Škalić i ja kao autor. Svoj album prvijenac smo trebali plasirati na ljeto, ali zbog situacije se prolongiralo, tako da će prvi album Ljubavnika izaći na jesen”, najavio je Mario Regelja.

Do kraja tjedna čekaju nas još i Miroslav Rus i Tomislav Uhlik. Miroslav Rus odgovarao je na pitanja o novim pjesmama, dugogodišnjoj karijeri i njegovoj velikoj strasti – ITD Bandu: “ITD mi uvijek nedostaje, jer on je moj izravni izraz. Sada sam otvorio Instagram jer su me nagovorili i napisao u opis ITD-a: sirup. Jer ITD je za razrijediti prije slušanja, surov je i istinit.”

Tomislav Uhlik, ovogodišnji dobitnik Porina za životno djelo, dirigent i skladatelj čiji opus sadrži više od stotinu djela namijenjenih raznim ansamblima, od amaterskih zborova, tamburaških i harmonikaških orkestara, preko komornih sastava, do simfonijskog i simfonijskog puhačkog orkestra; odgovarao je na pitanja o ljubavi prema glazbi, svojoj karijeri i Porinu: “Porina nisam očekivao i jako mi znači. I prva misao mi je bila da će ovo zaokružiti 40 godina mog rada. To je zapravo potvrda da je sve što sam radio bilo prepoznato i da nije bilo uzalud. Dobivao sam dosta nagrada i bio sam sretne ruke, ali ovo je za životno djelo, ovo je posebno.”

Dobitnici Porina, najzvučnija i najpoznatija imena pop, rock, zabavne i etno glazbe, ali i nova i mlada imena glazbene scene koja se tek probijaju, sve su to stalni gosti ove glazbene emisije koju od ponedjeljka do petka vode Tamara Loos i Ermin Preljević.

Ne propustite emisiju PopRock.hr već 22. lipnja 2020. godine u 19:30 sati na HTV2!


  • foto: Izvan fokusa

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged