nažigač josip kufner :: gradska plinara zagreb :: 2019.

Josip Kufner, nažigač Gradske plinare, nagrađen za svoj doprinos turizmu

Josip Kufner, zagrebački nažigač koji je 23 godine proveo brinući za plinsko osvjetljenje ulica Gornjeg grada, Opatovine i Kaptola, dobio je nagradu “Anton Štifanić” za iznimni doprinos pojedinca u razvitku turizma u Republici Hrvatskoj. Nagradu mu je dodijelila Hrvatska turistička zajednica u sklopu “Dana hrvatskog turizma” koji se održavaju na otoku Hvaru. Josip Kufner je 39 godina radio u Gradskoj plinari Zagreb, a posljednje 23 godine, do umirovljenja prošlog mjeseca, kao nažigač plinskih svjetiljki.


“Moje radno mjesto bilo je Gornji grad i to u sumrak i zoru. Tamo sam svakodnevno, bez obzira na praznike, doba godine i vremenske uvjete, obilazio plinske lampe i pobuđivao zanimanje prolaznika. Što domaćih Zagrepčana, što turista iz cijeloga svijeta. Susreti s posjetiteljima Gornjeg grada ostat će mi u trajnom i lijepom sjećanju u predstojećim umirovljeničkim danima”, rekao je plinski nažigač Josip Kufner.

O zagrebačkoj plinskoj rasvjeti o kojoj se brinuo Josip Kufner

Da dodamo, grad Zagreb sada ima 248 plinskih svjetiljki koje jedine u svijetu nažigači još uvijek ručno pale i gase. Plinska rasvjeta u Zagrebu u kontinuitetu postoji već 157 godina, od 31. listopada 1863. I zaista je rijetkost u svijetu po nažigačima koji je ručno pale i gase. Tijekom Prvog svjetskog rata plinska rasvjeta je bila uništena, ali već je 1924. godine obnovom postignuto predratno stanje. Krajem 1932. javna rasvjeta plinom broji čak 1975 svjetiljaka.

No, nakon toga broj plinskih lanterni postupno počinje opadati, a već 1939. donesena je odluka da se plinska rasvjeta zamijeni električnom. Ipak nisu sve lampe zamijenjene. U trenutku kada je 1987. godine donesena odluka da se plinska javna rasvjeta revitalizira kao dio kulturne baštine i ambijentalnog osvjetljenja grada, na Gornjem gradu je bilo 43 starih plinskih svjetiljki. Više informacija o Gradskoj plinari Zagreb doznajte na mrežnim stranicama na adresi plinara-zagreb.hr.

Tagged