josip kufner / gradska plinara zagreb

Josip Kufner, nažigač Gradske plinare, nagrađen za svoj doprinos turizmu

Josip Kufner, zagrebački nažigač koji je 23 godine proveo brinući za plinsko osvjetljenje ulica Gornjeg grada, Opatovine i Kaptola, dobio je nagradu “Anton Štifanić” za iznimni doprinos pojedinca u razvitku turizma u Republici Hrvatskoj.

Nagradu mu je dodijelila Hrvatska turistička zajednica u sklopu “Dana hrvatskog turizma” koji se održavaju na otoku Hvaru. Josip Kufner je 39 godina radio u Gradskoj plinari Zagreb, a posljednje 23 godine, do umirovljenja prošlog mjeseca, kao nažigač plinskih svjetiljki.

“Moje radno mjesto bilo je Gornji grad, u sumrak i zoru, gdje sam svakodnevno, bez obzira na praznike, doba godine i vremenske uvjete, obilazio plinske lampe i pobuđivao zanimanje prolaznika, što domaćih Zagrepčana što turista iz cijeloga svijeta. Susreti s posjetiteljima Gornjeg grada ostat će mi u trajnom i lijepom sjećanju u predstojećim umirovljeničkim danima”, rekao je plinski nažigač Josip Kufner.

Više informacija o Gradskoj plinari Zagreb doznajte na njihovim mrežnim stranicama na adresi plinara-zagreb.hr.

O plinskoj rasvjeti u Zagrebu

Da dodamo, Grad Zagreb ima 248 plinskih svjetiljki koje jedine u svijetu, nažigači još uvijek ručno pale i gase. Plinska rasvjeta u Zagrebu u kontinuitetu postoji već 157 godina, od 31. listopada 1863., rijetkost je u svijetu po nažigačima koji je ručno pale i gase.

Tijekom prvog svjetskog rata plinska rasvjeta je bila uništena, no, već 1924. obnovom je postignuto predratno stanje, a koncem 1932. javna rasvjeta plinom broji 1975 svjetiljaka. Nakon toga broj plinskih lanterni postupno počinje opadati, a 1939. donesena je odluka da se plinska rasvjeta zamijeni električnom. Ipak, u trenutku kada je 1987. godine donesena odluka da se plinska javna rasvjeta revitalizira kao dio kulturne baštine i ambijentalnog osvjetljenja grada, na Gornjem gradu je bilo 43 starih plinskih svjetiljki.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - - - - - -