jesenska čarolija u parku maksimir | park šuma maksimir zagreb | 2021.

Jesenska čarolija u Maksimiru | Najljepša zagrebačka park-šuma kroz objektiv Dominika Brlečića

Najljepše i najveće zagrebačko izletište je park Maksimir. Nalazi se blizu samog gradskog središta i omiljeno je izletište Zagrepčana. Park-šuma Maksimir otvorena je davne 1794. godine, na tada rubnim istočnim dijelovima grada Zagreba i krajnjim južnim ograncima planine Medvednice. A inicijator izgradnje tog novog gradskog parka bio je biskup Maksimilijan Vrhovec.

Današnji englesko-pejzažni stil Maksimir dobio je 1839. godine, a za to se smatra zaslužnim biskup Juraj Haulik. On je i krajnji tvorac i oblikovatelj parka kakvog danas poznamo. Za njegovu izgradnju angažirao je skupinu iskusnih austrijskih umjetnika, koji su već oblikovali carske perivoje u Laxenburgu, Schönbrunnu i Hetzendorfu u blizini Beča.

Maksimir je uistinu prekrasan

Prostire se na 316 hektara, kroz njega prolaze potoci sa Medvednice koji tvore pet jezera, a nalazi se na nadmorskoj visini između 120 do 167 metara. Zanimljivo, Maksimir je površinom velik skoro kao i Central park u New Yorku – manji je za samo 24 hektara. Budući da od svog otvorenja gotovo uopće nije mijenjan park je proglašen spomenikom parkovne arhitekture te je postao zaštićeno kulturno dobro.

Već smo spomenuli da je taj naš park prekrasan, no, mogli bi reći da je najljepši u jesen. A kako Maksimir izgleda ogrnut lišćem i divnim jesenskim bojama pogledajte u filmu zagrebačkog Youtubera Dominika Brlečića. Dominika pratite na njegovom Youtube kanalu, a više o parku Maksimir možete pročitati ovdje.

VIDEO: Park šuma Maksimir Zagreb | Jesenska čarolija u parku Maksimir | Autumn magic in Maksimir park

Tagged