izložba "ovo nije moj svijet" - lauba - 2022.

Izložba “Ovo nije moj svijet” u Laubi – najpoznatije akcije iz sfere političkih performansa

Izložba “Ovo nije moj svijet” koja se održava u Laubi daje presjek nekih od najistaknutijih akcija i happeninga iz sfere političkih performansa na ovim prostorima od šezdesetih godina 20. stoljeća sve do danas. Izložba okuplja preko 30 umjetnika i umjetnica koji su umjetničkim radom označili i reagirali na promjene režima. Od otpora kulturnom i društvenom konformizmu krajem 1960-ih godina, do brisanja alternativne kulture za vrijeme vladavine Franje Tuđmana pa sve do povijesnog revizionizma u suvremenoj Hrvatskoj.


Izložba Ovo nije moj svijet nosi naziv intimne parole Željka Jermana iz 1976. godine. Otvorena je istoimenim performansom plesača i koreografa Brune Isakovića, koji je na velikom bijelom panou dimenzije 4×2 metra plavim slovima napisao ovo nije moj svijet, s grafički prepoznatljivim dodatkom crvenog kvadrata i hrvatskog pletera. Tako je poznatoj paroli dodao hadezeovski politički kontekst s kojim živimo već 30 godina. Omogućio joj je da nadilazi političke sisteme i povezuje različite svjetove koji vanjštinom pokušavaju zavarati, ističući svoje različitosti. No, u srži one izazivaju isti uzvik.

Bičevanje ispisanog panoa bijelom bojom otvara mogućnost novog početka

To je bilo okretanje novog lista na kojem možemo ispisivati parole, usklike i dojmove svjetova koji nas tek čekaju. Uvjet za takvu budućnost postavlja se Isakovićevim performansom – bičevanjem do bjeline, do nestanka, do ničega…

Umjetnik Vlado Martek je na otvorenju izveo akciju Političari, ubijajte se! Tu se radi se o samizdatu iz 1996. godine, kojeg je tekst aktualan i danas. Martek u nizu svojih radova uzima politiku i političare kao središnju temu čvrsto izgrađenog stava. A stav je taj da je promjena nužna te da i umjetnici trebaju uzeti oružje, parafrazirajući parolu francuske revolucije.

Izložba “Ovo nije moj svijet” se naslanja na projekt Povijest političkog performansa udruge Domino

Umjetnički direktor udruge Zvonimir Dobrović okupio je stručnjake Karlu Pudar, Josipu Bubaš, Darka Šimičića i Suzanu Marjanić koji istražuju građu topografije političkog performansa u Hrvatskoj. Kustosica izložbe Karla Pudar je sa suradnicama pripremila izložbu koja pokazuje aktivnu i otpornu umjetničku svijest. Izložbu možete pogledati u Laubi – kući za ljude i umjetnost od 11. do 25. veljače 2022. godine. Lauba je otvorena od ponedjeljka do subote, od 14 do 21 sat. Dodajmo da se izložba zatvara performansom Delirium Interruptum kojeg izvodi Marka Markovića. Više informacija o izložbi i bazi podataka o povijesti političkog performansa na mrežnoj stranici thisisadominoproject.org.

Umjetnici koji sudjeluju na izložbi Ovo nije moj svijet: ATTACK!, Milijana Babić, selma banich, Crveni peristil, Nemanja Cvijanović, Damir Čargonja, Vlasta Delimar, Ivan Faktor, Tomislav Gotovac, Igor Grubić, Grupa šestorice autora, Bruno Isaković, Sanja Iveković, Ivica Jakšić Čokrić Puko, Željko Jerman, Božidar Jurjević, Nina Kamenjarin, Knjiga i društvo 22%, Kulturnjaci, Siniša Labrović, Kristina Leko, Nikolina Majdak, Marko Marković, Vlado Martek, Marijan Molnar, Sonja Njec Hranjec, Zoran Pavelić, Josip Pino Ivančić, Schmrtz teatar, Boris Šincek, Slaven Tolj, Goran Trbuljak i Željko Zorica Šiš.

Tagged