ivica krajač I 69. zagrebački festival I 2022.

Ivica Krajač dobio priznanje za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu

Ivica Krajač, skladatelj, libretist, pjevač, kazališni redatelj i tekstopisac ovogodišnji je dobitnik priznanja za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu! Organizator i utemeljitelj festivala, Hrvatsko društvo skladatelja, ovom će nagradom i simbolično obilježili šezdeset godina otkad je Krajač sa svojim kvartetom 4M i pjesmom “Platno, boje, kist i twist” kao debitant osvojio svoj prvi Zagrebački festival. Ivica Krajač je kao autor i izvođač obilježio je šezdesete godine na Zagrebfestu. A zanimljivo je da 1964. godine imao čak pet autorskih pjesama na festivalu!


1972., deset godina nakon debija, Krajač je uz Karla Metikoša autor još jednog trijumfa na Zagrebačkom festivalu. To je bila pjesma Dok razmišljam o nama koju je svojim vokalom bezvremenskom učinila Josipa Lisac. Sveukupno, Krajač se na Zagrebačkom festivalu predstavio 26 puta. A dolazio je kao samostalni izvođač, s kvartetom 4M ili je bio autor pjesama. A njih je pisao za Josipu Lisac, Zdenku Vučković, Gabi Novak, Terezu Kesoviju, Ljupku Dimitrovsku, Đorđa Marjanovića, Ivicu Šerfezija, VIS Delfine, Ivu Robića, Jimmyja Stanića i niz drugih.

Ivica Krajač je “vječni mladić radoznalog uma”

“On je i danas neumoran, kreativan i umjetnički aktivan, a iza njega su brojna glazbena i scenska djela. Od naše prve rock opere Gubec Beg do antologijskog albuma Dnevnik jedne ljubavi kojima je obilježio ne samo domaću glazbu, već i hrvatsku kulturu 20. stoljeća. Svojim doprinosom Zagrebačkom festivalu istovremeno je podizao kvalitetu festivala i tako nesumnjivo utjecao na njegovu prepoznatljivost i značaj u okvirima domaće glazbe“, rekao je Branimir Mihaljević, umjetnički direktor festivala.

Ovogodišnje 69. izdanje Zagrebačkog festivala održava se u četvrtak, 28. travnja s početkom u 21 sat. Ukoliko nećete moći biti u dvorani, osiguran je i izravan prijenos na HTV2 i HR2. A CD kompilacija 69. Zagrebački festival dostupna je u izdanju Croatia Recordsa, a sve pjesme možete poslušati i na glazbenom servisu na stranici hyperurl.co/Zagrebacki2022. Više informacija o Ivici Krajaču doznajte na Wikipediji.

Video: Josipa Lisac – Dok razmišljam o nama

Tagged