cvjetni trg -trg petra preradovića, zagreb - srpanj 2017.

Istraživanje: Životni stil i potrošačke navike mladih od 16 do 30 godina

Gotovo svi mladi u dobi 16-30 godina posjeduju pametni telefon, a najčešće s prijateljima komuniciraju putem raznih aplikacija. Brinu o zdravlju i fizičkoj aktivnosti, često putuju, vole kuhati i politički su neutralni. Još uvijek većinom žive s roditeljima, ali štede, planiraju osnivanje obitelji i djecu, a najviše ih zabrinjavaju ekološke teme, siromaštvo i terorizam. U prosincu 2019. godine Hendal je proveo istraživanje na 500 ispitanika u dobi od 16 do 30 godina kako bi bolje upoznao njihove navike, životni stil i stavove.

Istraživanje Hendala pokazalo je da 57% ispitanih još uvijek živi s roditeljima, a svaki treći od njih živi s partnerom. Većina ih planira i brak i djecu: 50% ispitanih kaže da će sasvim sigurno ili vjerojatno to učiniti, dok je njih 13% već u braku. Kad je pak riječ o djeci, 70% ih planira imati djecu, dok ih 9% već ima djecu.

U pogledu navika kupnje, istraživanje pokazuje kako 57% mladih pridaje marki srednju važnosti prilikom kupnje, 23% joj pridaje veliku važnost, dok svaki treći ispitanik prije kupnje zna koju će marku kupiti, a tek onda bira proizvod. O proizvodima se najčešće informiraju preko preporuka prijatelja i obitelji. Svaki treći ispitanik navodi kako često kupuje preko interneta dok njih 59% preko interneta kupuje povremeno.

Najčešće se kupuje na eBayu, a od kategorija koje se kupuju najzastupljenije su odjeća i komercijalna elektronika.

Oko 70% ispitanih navodi kako su uglavnom ili u potpunosti financijski samostalni, a glavni izvor dobivanja informacija i savjeta iz područja financija dobivaju od banaka. Vlastitu nekretninu za sada ne posjeduje njih 59%, ali je planiraju kupiti. Redovito zato štedi 39% ispitanih, a oko 35% ih štedi povremeno.

Kad je riječ o tehnologiji, praćenju medija i društvenim mrežama istraživanje Hendala pokazalo je da polovina mladih svakodnevno gleda televiziju te da gotovo svi posjeduju pametni telefon. Na njemu se zadržavaju više od 3 sata dnevno (od toga svaki treći i više od 6 sati), a koriste ga najčešće za dopisivanje, odnosno komunikaciju s drugima.

Društvena mreža koja se najčešće koristi je Facebook, a 27% prati i influencere na domaćoj sceni. Najčešće se prate Ella Dvornik i Andrea Andrassy.

U slobodno vrijeme, mladi najčešće provode vrijeme s obitelji, a 42% navodi kako često i kuha, čak češće nego što u prosjeku izlaze u klubove, kafiće, kino ili kazalište. Od hobija, najprisutniji je sport (kojim se bavi 43% mladih), a u prosjeku pročitaju oko 10 knjiga godišnje. Od glazbenih žanrova preko polovice mladih navodi kako sluša zabavnu glazbu, dok 39% navodi kako sluša narodu glazbu. Pop je zastupljen sa 49%, a rock sa 44%. Kao najpopularniji domaći glazbeni izvođač izdvaja se Petar Grašo, a osoba s kojom bi se najradije družili na jedan dan jest Luka Modrić.

Sa prijateljima najčešće kontaktiraju preko aplikacija, dok svaki treći navodi i osobni kontakt kao najčešći oblik socijalizacije. Mladi vrlo često i putuju: 57% navodi kako su turistički putovali u zadnja 3 mjeseca. Najčešće putuju po Europi (Austrija, Slovenija i Italija), a od domaćih destinacija najčešće posjećuju Zagreb.

Preko 90% mladih svakodnevno konzumira kuhani ručak te općenito češće jedu hranu pripremljenu kod kuće. Općenito za sebe smatraju da znaju kuhati. Mladi većinom brinu o svom zdravlju te po tom pitanju najviše vjeruju liječnicima. U prosjeku spavaju 7 sati te se bave sportom ili fizičkom aktivnošću.

Zaposleno je 53% ispitanih, 12% ih je nezaposleno i u potrazi za poslom, 19% ih studira, a 13% studira i radi. Zaposleni su u prosjeku donekle zadovoljni svojim poslom, a idealni posao je onaj koji nudi dobru plaću (64%) i dobro radno okruženje (44%). Oko 60% mladih navodi kako razmišljaju o pokretanju vlastite tvrtke, a na pitanje bi li zbog posla preselili u drugu državu 33% odgovorilo je kako bi to možda učinili, 19% kaže da vjerojatno bi, a 14% bi ih preselilo sasvim sigurno.

Budući da je riječ o mladima koji su važna biračka skupina, zanimljiva su i pitanja o političkim preferencijama. U istraživanju Hendala oko 50% ispitanih potvrdilo je da uvijek izlazi na izbore, a njih 46% pritom nema političkih preferencija. Mlade ne zanimaju političke stranke, ali niti sindikati: 92% ih nije u članstvu niti jedne političke stranke, a 95% nisu članovi sindikata.

Mladi iskazuju nisko povjerenje u institucije, a neutralni su po pitanju povjerenja u vojsku, EU, policiju i NATO savez. Od globalnih društvenih problema, 47% ih navodi kako su zabrinuti za siromaštvo, 40% za terorizam u svijetu, a vrlo su zabrinuti i za ekološke teme (37% za onečišćenje okoliša, 31% za globalno zatopljenje). Osobno bi najnegativniji utjecaj na njihov život imalo dobivanje otkaza, poplava u stanu ili kući te prekid veze sa dugogodišnjim partnerom ili partnericom.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged