trg bana jelačića, zagreb / veljača 2013.

Istraživanje o stavu građana RH o potencijalnoj zarazi i strahu od koronavirusa

Hendal je proveo istraživanje na 400 građana RH o potencijalnoj zarazi i strahu od koronavirusa. Istraživanje je provedeno online metodom na nacionalno reprezentativnom uzorku građana, u vremenu od 19. do 24. veljače 2020. godine.


Na skali od 1 do 5 ispitanici su pitani da procjene kolika je vjerojatnost da se koronavirus pojavi u Hrvatskoj. Rezultati pokazuju kako, u prosjeku, građani smatraju kako niti jest, niti nije vjerojatno da će se koronavirus pojaviti u Hrvatskoj (srednja vrijednost je 3,3), pri čemu oko 53% građana navodi kako je vjerojatno ili vrlo vjerojatno da će se virus pojaviti u RH (procijenili su to ocjenama 4 ili 5 – Vjerojatno je ili U potpunosti je vjerojatno).

Također, na skali od 1 do 5 ispitanici su procjenjivali stupanj straha od zaraze. Po tom su pitanju u prosjeku građani neutralni, tj. navode kako se niti boje niti ne boje (srednja vrijednost 2,8). Pri tome oko 40% navodi kako se ne boje zaraze (procijenili su to ocjenama 1 ili 2 – Uopće se ne bojim ili Ne bojim se), dok je u strahu od zaraze oko 26% građana (procijenili su to ocjenama 4 ili 5 – Bojim se ili Jako se bojim).

Na pitanje u kojoj mjeri je koronavirus globalna prijetnja, 54% građana navodi kako on predstavlja prijetnju ili čak ozbiljnu prijetnju.

Građani su pitani koliko je vjerojatno da bi u idućih 6 mjeseci otputovali u Kinu kada bi osvojili plaćeni put i boravak. Svaki četvrti građanin izjavio je kako bi putovao, 44% ih ne bi putovalo, a trećina navodi kako nisu ni prije željeli posjetiti Kinu.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged