helena bulaja madunić 2020

Inovativnoj instalaciji TESLA izložbe stiglo još jedno prestižno priznanje

Hrvatska redateljica i umjetnica Helena Bulaja Madunić dobitnica je posebnog priznanja “London International Creative Competition Award” u kategoriji filma i videa te je kao jedna od odabranih u utrci za nagradu Umjetnik godine u kategoriji umjetničke instalacije, za inovativnu filmsku fresku “Mehaničke Figure – Inspirirani Teslom”. Taj “jedinstveni, pionirski, inovativni, pripovjedno filmski format”, nakon 11 godina stvaranja, prvi put izložen u Zagrebu u Meštrovićevom paviljonu, kao centralna instalacija autorske izložbe Helene Bulaja Madunić – “Nikola Tesla – Mind form the Future”, koja se održala u Zagrebu i Budimpešti u periodu od 2017. do 2019. Izložbe je posjetilo više od 150.000 posjetitelja.

Uz ovo najnovije priznanje autorici, izložba je proglašena i jednom od deset najboljih izložbi Budimpešte u 2019. godini, a i nagrađena je brojnim međunarodnim priznanjima i nagradama, od Tesla Spirit Awards u New Yorku 2019, do srebrne medalje za najbolje kulturno događanje istočne Europe u Moskvi 2018, a sama izložba predstavlja jedan od najvažnijih projekata hrvatske suvremene umjetnosti i kulture u međunarodnim okvirima.

London International Creative Competition Award prestižno je priznanje na području ljudske kreativnosti koje se dodjeljuje već 14. godinu zaredom iznimnim kreativcima i njihovim inovativnim projektima koji u sebi sadrže inovativne i još neviđene kreacije.

Dosadašnji pobjednici su vrhunski umjetnici, arhitekti, dizajneri, ilustratori, fotografi, modni, grafički i web dizajneri iz cijelog svijeta od kojih bi istakli fotografa Todda Bradleya koji je nagrađen 2017. godine za svoju seriju fotografija The State of America te milanskog arhitekta Petera Pichlera nagrađenog 2018. za jedinstveni koncept Tree House, projekta samoodrživog stanovanja u planinskim i šumskim krajevima Dolomita.

Ovogodišnji članovi žirija, između ostalih, čine Laurence Gartel, otac digitalne umjetnosti, koji je karijeru započeo suradnjom s Nam June Paikom, podučavao je Andyja Warhola kako koristiti računala i bio je prijatelj s gotovo svim legendama punk scene New Yorka, radeći digitalnu umjetnost i prije nego su računala postala široko dostupna. Uz iznimnu karijeru i brojne pionirske uratke i u umjetnosti i dizajnu, bio je i službeni umjetnik 57. Grammyja.

Od ostalih članova žirija istakli bi Xaviera Hufkensa, koji je jedan od vodećih europskih galerista suvremene umjetnosti i jedan od članova selekcijskog odbora Art Basela. Tu je i Hossein Farmani, koji je ujedno i osnivač i predsjednik LICC-a, a iznimno je cijenjen kreativni direktor, galerist, kustos izložbi i filantrop te uz LICC, osnivač i predsjednik Lucie Awards u New Yorku, International Design Awards, International Photography Awards, Paris Photo Prize, London Creative Awards, Focus on AIDS i Farmani Gallery.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged