joe pandur I projekt ilica qart 2022

Ilica: QART 2022 probudio je Zagreb iz zimskog sna i doveo rijeke posjetitelja na Ilicu

Projekt Ilica: QART probudio je Zagreb iz zimskog sna i doveo rijeke posjetitelja na Ilicu. Program je kao i uvijek bio multidisciplinarna sinergija između različitih umjetničkih disciplina, ali i iznimnih jazz glazbenika. Tako su posjetitelji ovoga puta imali priliku čuti iznimnu pjevačicu Lelu Kaplowitz u pratnji Doris Karamatić na električnoj harfi, Sašu Nestorovića, Zvonimira Šestaka, Janka Novoselića i Joa Pandura u Joe Pandur quartetu, Trokut band, Ivanu Galić quintet i Oridano gipsy jazz trio.


Izlagača je svakim festivalom sve više i sve su raznolikiji. Tako je ove godine projekt okupio izlagače iz cijele Hrvatske – od Dubrovnika, preko Istre, sjevera Hrvatske i Osijeka pa sve do Argentine i Danske. A za lipanjski festival pod imenom FLOWER POWER najavili su se i izlagači iz regije. Tako će Projekt Ilica QART uskoro postati projekt zajednice cijelog svijeta.

Iz urbanog inkubatora izašla nova inicijativa Artizanat

Projekt Ilica Q`ART je postao svojevrsni urbani inkubator novih projekata i ideja. Tako se ove, 2022. godine, formirao novi kolektiv. On, osim što njegovi članovi izlažu na Projektu Ilica: Q’ART, planira u nekom od napuštenih prostora Ilice napraviti kreativni HUB. Tamo će stanari Ilice imati priliku uživati u različitim radionicama, izložbama, druženjima i proizvodima vrijednih ruku članova Artizanata. Ovdje će se moći pronaći puno različitih autentičnih proizvoda od nakita i odjeće do potrepština za kuću, vrijedne ruke domaćih obrtnika daju novi polet i snagu kulturi obrtništva i malog poduzetništva u Hrvatskoj.

“S pojavom festivala kao što je Projekt Ilica: QART prepoznajemo važnost izlaganja u zajednici. Vodimo komunikacije s građanima kojima napokon imamo priliku pokazati što stvaramo, ali i međusobno se bolje povezati i upoznati. Prepoznajemo potrebu za jačanjem veza u zajednici koja nije moguća bez fizičkog prostora. Želimo naše građane inspirirati i potaknuti na stvaralaštvo i osigurati prostor u kojem su pozvani da ga i sami iskuse. Želimo i našem gradu vratiti identitet grada obrtnika koji doprinose razvoju grada i lokalne zajednice u suvremenom okruženju i u skladu s potrebama razvoja pametnih, održivih gradova”, rekla je Marta, inicijatorica projekta Artizanat.

Ilica QART 2022: Ukrainska dizajnerica na reviji točno u podne

U proljetnom izdanju projekta tradicionalna revija ULUPUH-a i TTF-a bila je pojačana dizajnericom iz Ukrajine. “ULUPUH je aktivno uključen u prikupljanje sredstava za pomoć Ukrajini. Stoga smo smatrali da je iznimno važno kao gesta da se osim naših umjetnika i mladih dizajnera TTF-a u reviji predstave i ukrajinski dizajneri. Ovom nam se prilikom predstavila Yuliya Magdych iz Lavova, a odjeću su nosili modeli također iz Ukrajine Ilona Siroštan, Antonina JermakNatalija Lumezi, Natalija Kaljužna i Solomiju Podoljak“, rekla je Ivana Bakal, predsjetnica ULUPUH-a.

“Uvijek nam je iznimno zadovoljstvo sudjelovati u Projektu Ilica: Q’ART. Tamo naši umjetnici ULUPUH-a i mladi dizajneri s TTF-a predstavljaju svoje ideje i koncepte. No, nađu se i gotovi proizvodi spremni za nošenje”, dodala je Bakal. Dodajmo da su svoj nakit predstavili Božica Petković, Marijana Pišonić, Maja Sorić, Lazer Rok Lumezi i Woodi. Odjeću su prezentirali La Beštia, Milena Rogulj i Ines Zrnc Gregorina, a tekstil Ana Kujundžić i Tanja Grgurina Vučetić. Na projektu Ilica QART bili su i dizajneri TTF-a Anđela Lovrić, Josipa Primorac, Elizabeta Vuković i Lucija Agić.

Projekt Ilica: Q’Art je kolektivni public art projekt u procesu

On istražuje suvremeno i socijalno nasljeđe povijesnih avangardi, novih i progresivnih umjetničkih praksi, metoda i tehnologija. Istražuje i njihov utjecaj na društvene procese te istovremeno predstavlja suradnju umjetnika i građana na ključnim društvenim i ekološkim temama. Radi se o kolektivnom multidisciplinarnom projektu koji kroz društvene prakse, akcionizam, community i public art postaje pokretač društvenog, ekološkog, estetskog i poetskog angažmana. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama na adresi projektilica.com.

Partner i suorganizator projekta – Obrtnička komora Zagreb – ove se godine aktivnije uključila u Projekt Ilica: QART s različitim aktivnostima pod izjavom I mi obrtnici smo grad. “Uključili smo se aktivno u projekt jer nam je želja da Ilica ovako kao danas živi svaki dan. Želimo da građani prigrle obrtnike kao dio zajednice i dio autentičnosti grada. Pozivam naše sugrađane da kupuju obrtničko i podrže našu lokalnu malu proizvodnju i kvalitetu koja je u svim zemljama Europe i svijeta iznimno važna za svaki grad kao identitet grada”, rekao je Mirza Šabić, predsjednik OKZ-a.

Tagged